Njemačka

Ekumensko bogoslužje za žrtve „koronavirusa“


Predstavnici kršćanskih Crkava okupili su se u nedjelju 18. travnja u spomen-crkvi cara Wilhelma u Berlinu na molitvi za žrtve „koronavirusa“.

Foto: lr-online.de/

Foto: lr-online.de/

Ekumenskom bogoslužju na poziv predsjednika Njemačke biskupske konferencije biskupa Georga Bätzinga, predsjednika Vijeća Evangeličke Crkve u Njemačkoj biskupa Heinricha Bedford-Strohma i predstojnika radne zajednice kršćanskih Crkava u Njemačkoj protojereja Radua Constantina Mirona prethodila je nacionalna komemoracija u Berlinskoj koncertnoj dvorani. Komemoraciju je inicirao njemački predsjednik Frank-Walter Steinmeier, te se ondje okupio sav državni vrh.

Broj sudionika bio je ograničen zbog epidemioloških mjera, a u brojnim zajednicama i crkvama diljem zemlje održana su spomen-slavlja za žrtve pandemije koja je u Njemačkoj dosad odnijela 80 000 života.

„Bolest, umiranje i smrt u ovoj dugoj godini ne mogu se potisnuti, duboko su urezane u živote mnogih ljudi. Smrt i umiranje bliži su nam nego prije“, istaknuo je na ekumenskom bogoslužju biskup Bätzing, prenosi ika.hr. „Toliko je toga izostalo – posjeti u bolnici, posljednje riječi, utjeha u strahu, bliska ruka, ljubav, bol, tuga i opraštanje – umiranje od zarazne bolesti sve je to onemogućilo, čak i pogrebe sa svima koji su htjeli odati počast preminulima i izraziti podršku njihovim obiteljima. Propušteni trenuci su jedinstveni, ne mogu se nadoknaditi. Sve to što je u pandemiji oduzeto u bliskosti i naklonosti ranjava dušu“, poručio je predsjednik Njemačke BK-a.

Biskup Bedford-Strohm istaknuo je, među ostalim, kako je u vremenu žalosti važno ne biti sam. „Teška iskustva u pandemiji trauma su za dušu i vape za iscjeljenjem. U zajedništvu tugujućih pronalazi se snaga bliskosti, utjehe i nade“, istaknuo je protestantski biskup.

Protojerej Miron posvijestio je kako koronavirus ne pravi razliku pred vjeroispovijestima, religijama niti nacijama pa je stoga važnije ovim bogoslužjem zajednički tugovali, ali i dati znak utjehe preko svih granica, koje ni virus ne priznaje.

J.P., KT