Engleski tužitelji razmatraju prijedlog za ispitivanje „ubojstava iz milosrđa“


Državno tužiteljstvo, koje podnosi kaznene prijave u Engleskoj i Walesu, razmatra prijedlog za ispitivanje „ubojstava iz milosrđa“ koji bi savjetovao da se ne optužuju oni koji pomažu u smrti teško bolesnih ljudi koji žele potpomognuto samoubojstvo ili eutanaziju ako postoje dokazi da je osoba htjela umrijeti.

Max Hill, ravnatelj javnog tužiteljstva, kazao je kako bi u slučaju „ubojstava iz milosrđa“ možda bio potreban kazneni progon, ali postoje okolnosti u kojima se zapravo, čak i kada imate dokaze, možete odustati od kaznenog progona – na primjer, kada postoje dokazi o utvrđenoj namjeri žrtve da njezin život dođe do kraja i da se to dogodi u trenutku kada oni izaberu“, objavila je CNA.

Ako nema dokaza da je osoba htjela umrijeti, dodao je Hill, slučaj bi se tretirao kao ubojstvo. Osim toga, ako je žrtva bila mlađa od 18 godina ili nije bila mentalno sposobna odlučiti prekinuti vlastiti život, to bi bili čimbenici u korist kaznenog progona.

Razdoblje konzultacija o predloženim smjernicama započelo je 14. siječnja i trebalo bi završiti 8. travnja.

Katolička crkva podržava palijativnu skrb, a ne potpomognuto samoubojstvo ili eutanaziju, što znači nastojati pratiti pacijenta pred kraj njegova života metodama kao što je liječenje boli.

Potpomognuto samoubojstvo nezakonito je u Engleskoj i Walesu, a liječnici koji pomažu u samoubojstvu mogu biti osuđeni na 14 godina zatvora prema Zakonu o samoubojstvu iz 1961. Sabor je dosljedno odbijao napore za promjenu zakona.

N.Ž., KT