Francuska vlada otvara arhiv o genocidu u Ruandi


Francuska vlada naložila je otvaranje značajnih državnih arhiva u vezi s genocidom u Ruandi. Ova vijest dolazi na 27. obljetnicu početka pokolja kojem su doprinijele i tadašnje francuske vlasti.

Arhiva se tiče rada bivšeg predsjednika Francoisa Mitterranda i njegovog premijera Edouarda Balladura između 1990. i 1994. kada je započeo genocid u Ruandi, prenio je tribun.hr.

Mnogi su dokumenti, koji uključuju diplomatske telegrame i povjerljive bilješke, izvori dugo očekivanog izvješća povjesničara objavljenog krajem prošlog mjeseca o ulozi Francuske u genocidu koji je trajao u razdoblju od travnja do srpnja 1994. kada je ubijeno oko 800 000 ljudi, uglavnom pripadnika etničke manjine Tutsi.

Povjerenstvo koje je osnovao predsjednik Emmanuel Macron zaključilo je da Francuska snosi odgovornost za genocid i da je "žmirila" tijekom priprema za masakre.

To pitanje još uvijek truje moderne odnose između Francuske i Ruande koja je izvješće opisala kao "važan korak ka zajedničkom razumijevanju uloge Francuske u genocidu protiv Tutsija".

Nadamo se kako će otvaranje arhive dodatno prikazati svijetu djelovanje "Oskara Schindlera iz Afrike", to jest, fra Vjeke Ćurića koji je bio misionar u toj zemlji te za vrijeme genocida spasio mnoge ljude od sigurne smrti.

Podsjetimo, fra Vjeko je rođen 26. travnja 1957. u župi Osova kod Žepča. Franjevačku klasičnu gimnaziju završio je u Visokom, a teologiju je diplomirao na Nedžarićima u Sarajevu. Za svećenika je zaređen 1982. Odmah potom otišao je u Pariz na studij francuskog jezika te u Ruandu gdje je od 1983. pastoralno djelovao sve do nasilne smrti 1998.

Uoči 20. obljetnice njegova ubojstva razgovarali smo s fra Ivicom Perićem, ravnateljem Centra Otac Vjeko i dugogodišnjim misionarom u Ruandi. Intervju na tu temu možete pročitati ovdje.

Ž.I., KT