Pariz

Francuski biskupi podržali prosvjed protiv revizije zakona o bioetici


Francuski su biskupi podržali prosvjed „Marchons enfants“, održan u nedjelju, 6. listopada, u Parizu, kojim je dio građana Francuske izrazio nezadovoljstvo predloženim izmjenama Zakona o bioetici.

Glasanje o izmjenama spomenutoga zakona trebalo bi se održati u Nacionalnoj skupštini 15. listopada. „Građani mogu slobodno prosvjedovati“, izjavio je za Agenciju SIR nadbiskup Éric de Moulins-Beaufort, predsjednik Francuske biskupske konferencije, te napomenuo da su biskupi već usmjerili pažnju na težinu onoga o čemu će se odlučivati.

„Razlozi za prosvjed odnose se ponajviše na znanstvena istraživanja na embrijima, potom na medicinski potpomognutu oplodnju u slučaju istospolnih parova ili žena koje nemaju partnera, te na surogat majčinstvo, iako se ono ne pojavljuje u tekstu novoga zakona. Ulični je prosvjed način kao svaki drugi na koji se može izraziti vlastito političko mišljenje“, istaknuo je nadbiskup de Moulins-Beaufort i dodao da, bez obzira na ishod prosvjeda i završnoga glasanja o spomenutom zakonu u Nacionalnoj skupštini, na tom argumentu ne završava ni rad Crkve ni zauzimanje katolika u poticanju na življenje života u svoj punini njegove ljepote.

„Unatoč različitim doprinosima, svjedočanstvima i nacionalnoj raspravi o reviziji toga zakona, udruge imaju dojam da politički svijet nije ozbiljno shvatio ono što je rečeno. Građani stoga žele da se čuje njihov glas i shvate razlozi njihove zabrinutosti“, kazao je nadbiskup, upitavši se potom ima li mjesta za promjenu smjera. Neki su se zastupnici počeli kolebati, čega do sada nije bilo.

„Senat će također obaviti svoj posao, a rasprava će započeti u siječnju“, napomenuo je nadbiskup de Moulins-Beaufort te od zastupnika i senatora zatražio da dobro razmisle o svojoj odluci. „Potpuno razumijemo patnju onih koji ne mogu imati djecu, ali recimo ponovno da na tu bol ne možemo odgovoriti pretvaranjem prokreacije u proizvodnju. Sviđalo nam se to ili ne, ovaj nas zakon vodi prema tome“, zaključio je predsjednik Francuske biskupske konferencije, prenosi vaicannews.va.

KT