Crna Gora

Franjevački bogoslovi posjetili Kotorsku biskupiju


Na 7. uskrsnu nedjelju, 21. svibnja župu Sv. Ane u Đurićima u Crnoj Gori (Kotorska biskupija) posjetili su bogoslovi Franjevačke provincije Bosne Srebrene i njihovi odgojitelji iz Sarajeva.

Svetu misu predvodio je fra Danijel Nikolić

Svetu misu predvodio je fra Danijel Nikolić

Dio je to njihovog hodočašća u Zaljev hrvatskih svetaca, u Boku Kotorsku. Uz župnika, don Peru Burečića, na misi su koncelebrirali njihovi odgojitelji: fra Miro Relota, duhovnik bogoslova i član uprave Franjevačke provincije Bosne Srebrene, fra Danimir Pezer, II. meštar bogoslova i profesor na Franjevačkoj teologiji u Sarajevu te fra Danijel Nikolić, meštar bogoslova, koji je i predvodio svetu misu.

Fra Danijel se u svojoj propovijedi osvrnuo na nedjeljno evanđelje u kojem Isus na Veliki četvrtak svojim učenicima ostavlja posljednju preporuku, a to je molitva. Naglasio je da je Isus znao da će malobrojnim apostolima i učenicima biti teško živjeti i navješćivati evanđelje te im je stoga i obećao da će im poslati Duha Svetoga, Branitelja.

„Tako su apostoli s Marijom ostali zajedno, iako su osjećali određeni strah, i molili su zajedno dok nije sišao nad njih Duh Sveti. Tada su hrabro i puni vjere počeli javno propovijedati sve do smrti. Bila je to poruka okupljenim vjernicima da se u svakodnevnim nevoljama života ne boje, nego da vjeruju, da se mole, da ne propuštaju nedjeljnu svetu misu“, kazao je, između ostaloga, fra Danijel koji je potom pozvao sve da mole za nova svećenička i redovnička zvanja, kao i za ove bogoslove, da ustraju u svome pozivu kako bi jednog dana postali svećenici franjevci.

Poslije svete mise, gosti iz Sarajeva upoznali su se sa životom katolika u Boki Kotorskoj, njihovom slavnom prošlosti, ali i sa sadašnjom situacijom, s problemima i svakodnevnim izazovima. Nakon druženja s svojim domaćinima, objavljeno je na mrežnoj stranici Kotorske biskupije, gosti su nastavili svoje hodočašće prema Perastu, Gospi od Škrpjela, Kotoru i Herceg Novom.

J.Vr.,KT