Brazil

Gore „Pluća svijeta“


Amazonska prašuma ili Amazonija je najveća svjetska prašuma koja je pogođena požarima najvećeg intenziteta otkad ih je Nacionalni institut za svemirska istraživanja (INPE) počeo pratiti 2013.

Požari pustoše brazilske šume, a gusti dim prekrio je nekoliko gradova posljednjih dana, dok se predsjednik Brazila Jair Bolsonara suočava sa sve većom kritikom zbog masovnog uništavanja Amazona.

Požari bi mogli nanijeti razoran udarac u borbi protiv klimatskih promjena, upozoravaju znanstvenici. Uočeno je da požari gore najvećim intenzitetom otkad ih je Nacionalni institut za svemirska istraživanja (INPE) počeo pratiti 2013. INPE je saopćio kako su požari u amazonskoj prašumi u Brazilu dosegli rekordan broj sa do sada 72 843 registrirana požara. To je porast od čak 80 posto u odnosu na isto razdoblje lani.

U ponedjeljak 19. kolovoza u popodnevnim satima grad Sao Paulo se zamračio. Snažni vjetrovi nosili su dim od šumskih požara koji su gorjeli gotovo 2 700 kilometara dalje, prenosi BBC. Dim je putovao od požara koji su plamtili u brazilskim državama Rondônia i Amazonas i oko sat vremena zacrnio nebo nad gradom. „Bilo je to kao da se dan pretvorio u noć“, rekao je jedan stanovnik za BBC. Bila je to kulminacija požara koji u Amazonskoj prašumi bukti već nekoliko tjedana.

Amazonsku prašumu često nazivamo „plućima planeta“ jer proizvodi 20 posto kisika u Zemljinoj atmosferi. Ona je ključna u usporavanju globalnog zagrijavanja i ujedno dom nebrojenih životinjskih i biljnih vrsta. Otprilike upola manja od površine SAD-a, to je najveća prašuma na našem planetu.

Države kroz koje se prostire Amazonska prašuma, proglasile su stanje uzbune ranije ovog mjeseca jer već 17 dana za redom bukte požari u ''plućima svijeta''.

Snimke NASA-inih satelita pokazuju razmjere štete koja se prostire kroz Brazil, Boliviju i Paragvaj.

KT