New York

Gospin kip iznesen iz crkve i bačen u smeće


U brooklynsku crkvu Sv. Tome Akvinskog u Park Slopeu, 20. veljače, ušao je čovjek s kapuljačom i otuđio kip Gospe od Cisne te ga potom bacio u smeće preko puta ulice, prilikom čega je oštetio kip.

Član župnog osoblja izvukao je kip iz smeća te potom obavijestio policiju. Policijska uprava je na svojim stranicama objavila nadzornu snimku koja prikazuje vandala kako uzima kip iz crkve. Policija u New Yorku ovaj je čin vandalizma proglasila zločinom iz mržnje.

Brooklynska biskupija tvrdi kako Odjel za zločine iz mržnje policije u New Yorku provodi istragu, ali vandal još nije uhićen. „Biskupija oštro osuđuje ovaj incident vjerske mržnje i u potpunosti surađuje s lokalnom policijom“, izjavio je upravitelj župe o. Willy Kingsley. U svojoj izjavi zaključio je kako ovaj čin vandalizma „župljane nije odvratio od vjere, već ojačao“. Inače, kako javlja Catholic News Agency, ovo je drugi čin vandalizma u ovoj crkvi u svega mjesec dana.

Dodajmo kako je Gospa od Cisne zaštitnica Loye u Ekvadoru, koju štuju brojni ekvadorski imigranti u SAD-u. Kip prikazuje Blaženu Djevicu Mariju s djetetom Isusom u rukama.

KT