Opća audijencija

Gospodinova metoda: dotiče srce


Tijekom opće audijencije u Vatikanu na Trgu Sv. Petra, u srijedu 9. listopada, Papa je kroz svoju katehezu nastavio tumačiti zgode prve Crkve iz Djela apostolskih.

Foto: vatican.va

Foto: vatican.va

Sveti Otac je spomenuo kako polazeći od Stjepanova kamenovanja pojavljuje se lik koji je, uz Petra, najprisutniji i najupečatljiviji u knjizi Djela apostolska. „To je lik mladića koji se zvao Savao. Na početku je opisan kao onaj koji odobrava Stjepanovu smrt i želi uništiti Crkvu, ali će kasnije postati oruđem koje je Bog odabrao za naviještanje evanđelja narodima.

S dopuštenjem velikog svećenika Savao progoni i zarobljava kršćane. Vi koji pripadate narodima koje su progonile diktature dobro razumijete što znači ljude i zarobljavati ljude. Isto je činio i Savao. I dok je to činio mislio je da služi Zakonu Gospodnjem. Luka kaže kako je Savao bio 'zadahnut prijetnjama i pokoljem prema učenicima Gospodnjim': u njemu je dah koji zrači smrću, a ne životom. Mladi je Savao prikazan kao nepopustljiv, odnosno onaj koji pokazuje nesnošljivost prema svojim neistomišljenicima, apsolutizira svoj politički ili vjerski identitet i svodi drugoga na potencijalnog neprijatelja protiv kojeg se treba boriti. Ideolog“, podsjetio je poglavar Katoličke Crkve.

Naglasio je kako se kod Savla religija pretvorila u ideologiju: religijska ideologija, socijalna ideologija, politička ideologija. „Tek nakon što ga preobrazi Krist učit će da prava bitka 'nije… protiv krvi i mesa, nego protiv […] upravljača ovoga mračnoga svijeta, protiv zlih duhova' (…) Luka pripovijeda da, iako se Savao svim silama trudio iskorijeniti kršćansku zajednicu, Gospodin se sprema dotaći mu srce i obratiti ga sebi. To je Gospodinova metoda: dotiče srce. Uskrsli preuzima inicijativu i očituje se Savlu na putu u Damask. Događaj je to o kojem se tri puta pripovijeda u Knjizi Djela apostolskih. Kroz binom 'svjetlost' i 'glas', tipičan za teofanije, Uskrsli se ukazuje Savlu i pita ga za razlog njegova bratoubilačkog bijesa: 'Savle, Savle, zašto me progoniš?'. Ovdje Uskrsli pokazuje da je jedno s onima koji vjeruju u Njega: udariti na jednog člana Crkve znači udariti na samog Krista!“, upozorio je papa Franjo.

„Isusov glas govori Savlu: 'ustani, uđi u grad i reći će ti se što ti je činiti'. Kad je ustao, Savao više ništa ne vidi, postao je slijep, a od snažnog, autoritativnog i neovisnog čovjeka postaje slab, potrebit i ovisan o drugima, jer ne vidi. Kristova svjetlost ga je zabljesnula i od nje je oslijepio (…) Od toga susreta 'licem u lice' između Savla i Uskrsloga počinje preobrazba koja pokazuje Savlovu 'osobnu pashu', njegov prijelaz iz smrti u život: ono što je prije bilo slava postaje 'otpad' koji treba odbaciti ne bi li se stekao pravi dobitak koji je Krist i život u Njemu. Pavao prima krštenje. Krštenje tako označava za Savla, kao i za svakog od nas, početak novog života, a prati ga novi pogled na Boga, na sebe i na druge, koji od neprijatelja postaju braća u Kristu.

Molimo Oca da i nama, kao i Savlu, dadne iskusiti susret s njegovom ljubavlju koja jedina može kameno srce pretvoriti u srce od mesa (usp. Ez 11, 15), kadro primiti u sebe 'isto mišljenje kao i u Kristu Isusu'“, pozvao je papa Bergoglio na kraju kateheze.

Kako prenosi IKA, potom je, među ostalima, uputio pozdrav i hrvatskim hodočasnicima: „Od srca pozdravljam hrvatske hodočasnike, osobito studente Katoličkoga bogoslovnog fakulteta Sveučilišta u Splitu. U ovom Izvanrednom misijskom mjesecu pozivam vas da hrabro odgovorite na Božji poziv, kako biste, po studiju i molitvi, rasli u nadnaravnim darovima vjere, nade i ljubavi na dobrobit braće i sestara. Hvaljen Isus i Marija“.

KT