Hoće li Crkva posredovati u krizi u vezi s Katalonijom?


U sukobima oko referenduma o samostalnosti Katalonije mogla bi među suprotstavljenim stranama posredovati Katolička Crkva.

Kako navodi ika.hr prema pisanju španjolskih medija, potpredsjednik Pokreta za samostalnu Kataloniju Orion Junqueras razgovarao je u dva odvojena susreta s barcelonskim kardinalom Juanom Joseom Omellom i madridskim kardinalom Carlosom Osorom. Mediji navode da je španjolski premijer Mariano Rajoy razgovarao s obojicom kardinala.

Kardinal Osorio za sada nije prihvatio nikakvo posredovanje, izjavili su iz Madridske nadbiskupije na upit španjolske agencije EFE. Prema pisanju La Vanguardije, na susretu koji je inicirao premijer Rajoy nije bilo riječi o posredovanju nego o stavu Španjolske biskupske konferencije o referendumu o nezavisnosti te o navodima da su mnoge župe korištene kao prostor za glasovanje. Podsjećajući na izjavu španjolskih biskupa o referendumu u kojoj se ističe važnost dijaloga za miroljubiv i pravedni suživot, Vanguardia ističe, kako prenosi Kathpress, da je pitanje mogućega crkvenog posredovanja još otvoreno.

KT