Rim

Hrvatska rimska zajednica proslavila Sv. Leopolda i Bl. Merza


U nedjelju, 9. svibnja, hrvatska rimska zajednica proslavila je blagdan Sv. Leopolda Bogdana Mandića i Bl. Ivana Merza u Hrvatskoj crkvi Sv. Jeronima u Rimu.

FOTO: Marko Martić

FOTO: Marko Martić

Euharistijsko slavlje predvodio je vlč. Davor Senjan, svećenik Đakovačko-osječke nadbiskupije, doktorand i asistent na Centru Pietro Favre za svećeničku formaciju na Papinskom sveučilištu Gregoriana, član Papinskog hrvatskog zavoda Sv. Jeronima. Uz rektora, vicerektora i duhovnika Zavoda u koncelebraciji je bilo i 20-ak svećenika. Na misi su sudjelovali i diplomatski djelatnici: Jasen Mesić, veleposlanik Republike Hrvatske u Italiji te Tea Zupičić, otpravnica poslova u Veleposlanstvu Republike Hrvatske pri Svetoj Stolici.

U svojoj homiliji vlč. Senjan osvrnuo se na nedjeljni evanđeoski ulomak iz Ivanova evanđelja koji predstavlja svojevrsnu Isusovu oporuku, obznanjenu u okolnostima Posljednje večere gdje progovara o radosti, ljubavi i prijateljstvu. Dotaknuvši se teme ljubavi, propovjednik je naglasio kako Krist svoj poziv "da se razdamo ljubeći svakom od nas upućuje na jednostavan i izravan način". "Ljubiti znači položiti život za svoje prijatelje, znači imati vremena za drugoga, prepoznati njegovo potrebe, radovati se s njim i tješiti ga u žalosti, imati osjećaja za onoga koji je sa mnom za stolom", kazao je vlč. Senjan, ponudivši za uzore Sv. Leopolda Mandića i Bl. Ivana Merza.

Podsjetio je kako je Sv. Leopold provodio sate i dane u ispovjedaonici bez ikakvog žaljenja za slobodnim vremenom, za odmorom, za drugim mjestom, drugim ljudima ili za drugom službom. "On je jednostavno položio život ondje u malenoj ispovjedaonici, u službi koju mu je Bog povjerio i među ljudima koji su ga tražili. Tu je pronašao Božju zapovijed i nju je ispunio, te nije postao mekušac koji je u ime lude tolerancije sve smatrao dopuštenim, već je kao izvršitelj ozbiljnih Božjih zapovijedi, ljubav koja je osjećaj pretvorio u prostor u kojem se može stajati", rekao je propovjednik.

Nadalje je spomenuo da je u takvom prostoru ljubavi boravio i Bl. Merz koji je svoj snagu za vršenje Božjih zapovijedi crpio iz euharistije gdje je naučio što znači istinski ljubiti i što je prava ljubav. "To nije tek puka tolerancija svega i svakoga nego istinska suradnja s Božjim naumom i milošću", naglasio je vlč. Senjan.

Na kraju homilije osvrnuo se na pandemijsku situaciju koja je rimske studente umjesto hoda po rimskim trgovima i ulicama, papinskim bazilikama i sveučilištima, zatvorila u sobe, u svojevrsnu klauzuru koja je time postala mjesto njihova posvećenja. Propovijed je zaključio ohrabrenjem "kako nas je Isus izabrao i postavio da donosimo rod u ovom gradu i kao njegovi prijatelji, preko našeg studija, u skrovitosti i molitvi". "Krist poznaje sve naše trudove i muke, lijenosti i malaksalosti, čuje naše jadikovke ali i oduševljenja. Kako je on vjeran Bog, te jer nas je izabrao i poslao, on će i ispuniti svoje obećanja a na nama je da mu ostanemo vjerni prijatelji koji ljube jedni druge te da budemo ponizni i ustrajni poput Svetog Leopolda, gorljivi i čisti poput blaženog Ivana", zaključio je propovjednik.

Na kraju euharistijskog slavlja rektor Marko Đurin zahvalio je vlč. Davoru na predvođenju slavlja i upućenoj riječi te je pozdravio i zahvalio svim nazočnima koji su sudjelovali u ovoj proslavi.

Inače, svake akademske godine ova proslava je ujedno bila i proljetni susret svih hrvatskih rimskih studenata, ali ove godine zbog epidemiološkim susret nije organiziran po uobičajenom obliku.

Gabrijel Kamber/ KT