Rim

Hrvatski biskupi u pohodu Ad limina


Jutarnjom svetom misom 12. studenoga na grobu svetoga Petra u istoimenoj vatikanskoj bazilici biskupi ordinariji iz Hrvatske započeli su službeno svoj pohod Ad limina.

Euharistijsko slavlje predslavio je predsjednik Hrvatske biskupske konferencije i zadarski nadbiskup mons. Želimir Puljić u koncelebraciji s ostalim (nad)biskupima i oko 30 svećenika.

U uvodu u sv. misu predsjedatelj je istaknuo kako biskupi svoj pohod Apostolskim pragovima započinju upravo na grobu sv. Petra kako bi poput njega ispovjedili svoju vjeru. Stoga su i misna čitanja te obrazac mise uzeti upravo od svetkovine apostolskog prvaka.

Prigodnu propovijed također je izrekao nadbiskup Puljić koji se najprije osvrnuo na biblijska čitanja. Naglasio je kako je svatko ponaosob pozvan priznati Isusa Kristom, pomazanikom i spasiteljem. „Na domak smo praga sv. Petra, onoga koji je posvjedočio svoju ljubav prema Isusu osobito nakon Kristova uskrsnuća (...) Petrovo priznanje nije proizašlo iz njegove pameti, nego iz Božje milosti“, ustvrdio je propovjednik te je zaključio: „Bog osigurava slobodu i pobjedu svima koji trpe radi njegova imena u svim vremenima.“

Nakon sv. mise uslijedila je prigodna svečanost u hodniku sakristije sv. Petra gdje je otkrivena ploča u spomen na pokrštavanje Hrvata s bitnim godinama i događajima za Crkvu u Hrvata. Zajedno su je otkrili nadbiskup Puljić i kardinal Angelo Camastri, rektor bazilike i jedna od najzaslužnijih osoba što je ploča i postavljena. Na vrhu joj se nalazi hrvatski grb (šahovnica) iz koje se izdiže križ, a cijeli tekst napisan je na latinskom jeziku i u prijevodu znači: „U spomen na evangelizaciju Hrvata, prvog od slavenskih naroda. Papa Ivan IV. poslao im je opata Martina 641. – Papa Ivan VIII. blagoslovio je u ovoj bazilici kneza Branimira i njegov narod na blagdan Gospodinova uzašašća g. 879. – Sv. papa Grgur VII. okrunio je Zvonimira za kralja po rukama opata Gebizona g. 1076. – Sv. papa Ivan Pavao II., sve ovo spominjući, u ovoj je bazilici slavio sv. misu na hrvatskom jeziku g. 1979. – Spomen-ploča postavljena je ovdje 2018., u vrijeme pontifikata pape Franje.“

Vrijedi spomenuti da hrvatski biskupi u Vječnom gradu ostaju cijeli tjedan te da će tom prigodom obići različite vatikanske urede te imati i osobni susret s papom Franjom. Tijekom ovih dana predviđeno je i slavljenje sv. misa u pojedinim rimskim bazilikama: Sv. Ivana Lateranskog (srijeda), Sv. Pavla izvan zidina (petak) i Sv. Marije Velike (subota).

KT