Hrvatsko hodočašće u Washington


U bazilici Nacionalnoga svetišta Bezgrešnoga začeća Blažene Djevice Marije u Washingtonu, hrvatski katolici su 9. rujna proslavili 48. obljetnicu blagoslova dviju ulaznih kapela u kriptu svetišta koje su 1970. darovali američki Hrvati.

Jedna je kapelica posvećena Majci Božjoj Bistričkoj, a druga Mariji, Kraljici mira. Euharistiju je predvodio ravnatelj Dušobrižništva za Hrvate u inozemstvu don Tomislav Markić, a domaćin fra Mavro Dolčić, hrvatski franjevac trećoredac i voditelj Hrvatske katoličke misije Sv. Blaža u Washingtonu, organizirao je to sada već tradicionalno godišnje hrvatsko hodočašće.

Ravnatelj Markić je u homiliji govorio o značenju hrvatskog i katoličkog identiteta iseljenika koji je u novim sredinama obogaćen mnogim sastavnicama, ali se njegovo očuvanje nalazi i pred brojnim izazovima. Pozvao je nazočne da se u skladu s Isusovom riječju Effata otvore i svojoj baštini i svome porijeklu, ali i znakovima vremena i Božjem planu sa svakim ponaosob.

Voditelj misije fra Mavro je na kraju mise zahvalio nazočnima na sudjelovanju, a posebno je pozdravio i bogoslova dominikanca hrvatskih korijena Paula Maricha koji je asistirao na slavlju.

Kako javlja croexpress.eu poslije mise sudionici su se s pjesmom i molitvom uputili pred kapelicu Majke Božje Bistričke.

KT