Rim

Isus odgaja svoje učenike za milosrđe

Papa Franjo predslavio misu na svetkovinu Božanskog milosrđa


Na Nedjelju Božanskog milosrđa, 11. travnja u crkvi Duha Svetoga u Sassiji u Rimu, nedaleko od Vatikana papa Franjo predslavio je sv. misu.

Foto: screenshot Vatican news

Foto: screenshot Vatican news

Uslijed restriktivnih mjera zbog pandemije koronavirusa sa Svetim Ocem u koncelebraciji bilo je nekoliko misionara milosrđa, imenovanih tijekom Izvanrednog jubileja milosrđa. Na euharistiji je također sudjelovalo oko 80 vjernika među kojima: skupina zatvorenika i zatvorenica iz zatvora Regina Caeli, predstavnici redovnica i medicinskih djelatnika koji rade u bolnici Duha Svetoga u Sassiji, kao i neke osobe s invaliditetom, obitelj migranata iz Argentine, mlade izbjeglice iz Sirije, Nigerije i Egipta, među kojima dvoje Egipćana koji pripadaju Koptskoj Crkvi i dobrovoljac Caritasa iza Sirijske Katoličke Crkvi.

Odgoj za milosrđe

U prigodnoj propovijedi Papa je najprije protumačio kako se Uskrsli Isus svojim učenicima objavio više puta. „Strpljivo tješi njihova obeshrabrena srca. Nakon njegova uskrsnuća, dakle donosi 'uskrsnuće učenika'. I oni, koje je Isus odgojio, mijenjaju život. Prije ih mnoge riječi i primjeri Gospodnji nisu uspjeli preobraziti. Sada, na Uskrs, događa se nešto novo i to u znaku milosrđa. Isus ih odgaja za milosrđe“, istaknuo je Sveti Otac uz podsjećanje da su osjetili milosrđe zahvaljujući tri dara: miru, Duhu Svetomu i ranama.

Objašnjavajući svaki od njih rimski biskup je ustvrdio kako Kristov mir ne odnosi izvanjske probleme, nego donosi samopouzdanje iznutra. „Isusov mir ih tjera da pređu iz kajanja u misiju. Isusov mir zapravo stvara misiju. To nije smirenost, nije udobnost, već izlazak iz sebe. Isusov mir nas oslobađa zatvaranja koja paraliziraju, razbija lance koji nas drže u zatočeništvu srca. A učenici se osjećaju milosrdno: osjećaju da ih Bog ne osuđuje, ne ponižava, nego vjeruje u njih“, poručio je Franjo.

Oprost u Duhu Svetomu

Tumačeći Isusov odnos prema njegovim učenicima Papa je ustvrdio kako je drugi znak njegova milosrđa dar Duha Svetoga koji se među ostalima ogleda u oprostu te je u tome kontekstu posebno spomenuo sakrament pomirenja. „U središtu ispovijedi nismo mi s našim grijesima, već Bog sa svojim milosrđem. Ne ispovijedamo se kako bi se slomili, već da bismo se oporavili. Toga smo svi potrebni. Potrebni smo kao mala djeca koja svaki put kada padnu trebaju oca da ih pridigne. Također i mi često padamo. I Očeva ruka je spremna vratiti nas na noge i dati nam ići naprijed“, pojasnio je rimski biskup te progovorio o trećem Isusovom daru učenicima – njegovim ranama. „U tim ranama, poput Tome, iz prve ruke osjećamo da nas Bog voli do srži, da je učinio naše rane svojima, da je podnio naše slabosti u svom tijelu“, istaknuo je propovjednik te je završno pozvao vjernike da ne budu indiferentni. „Ne živimo svoju vjeru na pola, koja prima, a ne daje, koja prihvaća dar, ali sebe ne daruje (…) Ona bez ostalih postaje neutjelovljena. Bez djela milosrđa umire. Dopustimo uskrsnuće iz mira, oprosta i rana Krista milosrdnoga. I molimo za milost postati svjedocima milosrđa“, zaključio je Papa.

Vrijedi spomenuti kako je po završetku sv. mise Sveti Otac predmolio molitvu Kraljice neba i uputio svoj nagovor iz crkve Duha Svetoga u Sassiji.

D. K., KT