Jakost nas potiče reagirati protiv zla


Na redovitoj općoj audijenciji srijedom, 10. travnja, papa Franjo je u 14. po redu katehezi govorio o jakosti, ''najborbenijoj'' od četiriju stožernih kreposti.

Foto: Vaticannews

Foto: Vaticannews

Na početku svog nagovora Sveti Otac je istaknuo opis jakosti koji se o njoj daje u Katekizmu Katoličke Crkve: „Jakost je moralna krepost koja u poteškoćama osigurava čvrstoću i postojanost u traganju za dobrom. Ona jača odluku da se čovjek opre napastima i svlada zapreke u moralnom životu. Krepost jakosti osposobljava ga da pobijedi strah, čak i smrt, i da se odvažno suoči s kušnjama i progonstvima“.

Istaknuo je da ako je prva od stožernih kreposti, to jest razboritost, prije svega bila povezana sa čovjekovim razumom, a pravednost našla svoje mjesto u volji, ovu treću krepost, jakost, skolastički pisci često povezuju s onim što se u starini nazivalo ''razdražljivi nagon''.

„Antička misao nije zamišljala čovjeka bez strastî: bio bi u tom slučaju kamen a ne čovjek. I ne kaže se da su strasti nužno ostatak nekoga grijeha. No, trebaju biti odgojene, usmjeravane, pročišćene vodom krštenja ili bolje rečeno vatrom Duha Svetoga. Kršćanin bez hrabrosti, koji vlastitu snagu ne priklanja dobru, koji nikome ne smeta, beskoristan je kršćanin. Imajmo to na umu!“, naglasio je poglavar Katoličke Crkve i potaknuo "da potražimo egzistencijalni opis te važne kreposti koja nam pomaže donositi plodove u životu".

Rimski je biskup istaknuo da prema starim, kako grčkim filozofima tako i kršćanskim teolozima, krepost hrabrosti ima dvostruki pokret: jedan pasivan, a drugi aktivan. Na tragu toga podcrtao je kako se prvi odnosi na nutrinu, gdje postoje unutarnji neprijatelji koje moramo pobijediti, poput potištenosti, tjeskobe, straha i krivnje. „Jakost je pobjeda prije svega nad nama samima. Većina strahova koji se javljaju u nama su nestvarni i uopće se neće obistiniti. Bolje je zato zazvati Duha Svetoga i suočiti se sa svime strpljivom jakošću: jedan po jedan problem, koliko je u našoj mogućnosti, ali ne sami! Gospodin je s nama, ako se uzdamo u njega i iskreno tražimo ono što je dobro“, objasnio je papa Bergoglio posvijestivši kako je drugi pokret kreposti jakosti aktivnije prirode i uključuje suočavanje s vanjskim kušnjama poput životnih izazova i teškoća.

Papa je poručio kako je ona temeljna krepost koja ozbiljno shvaća izazove zla u svijetu "te nas potiče da reagiramo protiv njega". "Potrebno je odlučno reći 'ne' zlu i ravnodušnosti te 'da' hodajući naprijed. Trebamo ponovno otkriti Isusovu jakost u Evanđelju i naučiti je iz svjedočanstava svetih muškaraca i žena", završio je Sveti Otac te nakon kateheze upravio misli ka narodima Ukrajine, Palestine i Izraela i pozvao da se ne zaboravi Mianmar. "...molimo Gospodina za mir i ne zaboravimo tu našu braću i sestre koji jako trpe na tim mjestima zahvaćenim ratom. Molimo zajedno i stalno za mir", zaključio je Papa.

M.A., KT