Erbil

Jedini kršćanski ministar autonomne regije Kurdistana


Ano Jawhar Abdulmasih Abdoka ministar Odjela za promet i komunikacije, kazao je kako je za kršćane i druge manjine izazov ostati u „zemlji naših očeva“.

Za kršćane, Kaldejce, Asirce i Sirijce, „izazov“ je ostati „u zemlji naših otaca“ zbog nasilja i progona, izjavio je Ano Jawhar Abdulmasih Abdoka, jedini kršćanski ministar nove vlade autonomne regije Kurdistan (Krg), nakon što je 10. srpnja položio prisegu na drevnoj Bibliji koju su spalili džihadisti Islamske države (IS, ex Isis).

Dakle, kao prvi simbolički čin, ministar je odlučio položiti prisegu na 400-godišnjem rukopisu kojeg su oštetili džihadisti, kako bi „dokazao da će kršćani ostati bitna komponenta“ regije. Na pitanje kurdske agencije Rudaw, Abdoka je kazao kako se želi gestom prisjetiti „užasnih zločina“ koje je počinio ISIS, posebno protiv kršćanskih manjina, Yazidis i Kakais u sjevernoj pokrajini Nineveh.

Ta gesta, dodaje političar, potvrđuje kršćansku pripadnost zajedno s vezom s „ravnicom Nineve, Iraka, Mezopotamije i Kurdistana“ koja je „naša zemlja“.

Voditelj je Odjela za promet i komunikacije, jedini je kršćanski član vlade na čelu s Masrourom Barzanijem koji predstavlja Savez nacionalnog jedinstva. U parlamentu kurdistanske regije, koji se sastoji od 111 članova, ima 11 mjesta rezerviranih za manjine te ukupno 25 ministara, prenosi asianews.

KT