Rim

Jesenjski susret hrvatskih rimskih studenata


Tradicionalni jesenjski susret hrvatskih rimskih studenata upriličen je u nedjelju 11. studenoga u večernjim satima te je tom prigodom predstavljen i Hrvatski rimski adresar za akademsku 2018./2019.

Susret je započeo misnim slavljem u crkvi Sv. Jeronima u središtu Vječnoga grada koje je u zajedništvu sa svim biskupima ordinarijima u Hrvatskoj predslavio riječki nadbiskup metropolita mons. Ivan Devčić, a prigodnu propovijed uputio je šibenski biskup mons. Tomislav Rogić. Ujedno je time i započeo pohod Ad limina hrvatskih biskupa. Uz njih koncelebrirao je i 40-ak svećenika iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine od kojih se većina nalazi na postdiplomskom studiju.

Na početku sv. mise okupljene je pozdravio rektor Zavoda Sv. Jeronima preč. Bože Radoš izrazivši radost zbog toga sureta te poželjevši svima dobrodošlicu.

Budući da je jesenjski susret hrvatskih rimskih studenata vezan uz spomendan Sv. Nikole Tavelića te se redovito organizira u nedjelju najbližu 14. studenome biskup Rogić je u svojoj propovijedi progovorio o ovome Šibenčaninu koji je prvi Hrvat proglašen svetim. Najprije je kazao kako će se za dvije godine navršiti 50 godina od njegove kanonizacije te je istaknuo kako nekima danas njegova mučenička smrt može izgledati radikalno, ali da je on svoj život položio iz ljubavi prema Kristu. Zatim je ustvrdio da živimo u svijetu u kojemu je sve relativno i gdje se sve može opravdati te da je stoga važno slijediti primjer Sv. Nikole Tavelića kako bismo potvrdili da postoje neki ideali za koji se vrijedi i umrijeti. „Mjera prave ljubavi jest spremnost na žrtvu“, zaključio je šibenski biskup.

Misnim ceremonijama ravnala su dvojica vrhbosanskih svećenika vlč. Marko Škraba i vlč. Bojan Ivešić, a liturgijskim pjevanjem sv. misu su animirali svećenici, bogoslovi i Ženska klapa Anfora iz Dubrovnika. Također su bili nazočni i veleposlanici Hrvatske i BiH pri Svetoj Stolici i Republici Italiji.

Po završetku misnoga slavlja najprije je spomenuta klapa održala kratki koncert, nakon čega je svećenik Zadarske nadbiskupije vlč. Damir Šehić predstavio ovogodišnji Hrvatski rimski adresar. Osim uvodne riječi rektora Radoša u njemu se nalaze i kontakt podaci o svećenicima i redovnicima na studiju u Rimu i Italiji, zatim o svećenicima i redovnicima na različitm službama u Vječnom gradu, o redovnicama kao i studentima laicima te diplomatskim predstavništima Hrvatske i BiH pri Sv. Stolici i Italiji. Također u ovom adresaru su i najvažnije informacije o crkvenim institucijama Crkve u Hrvata, kako i o hrvatskim ustanovama i udrugama u Italiji.

Sve je završeno uz zajedničko druženje u prostorijama zavodskog salona.

KT