Jesenski susret hrvatskih rimskih studenata


U nedjelju, 12. studenoga, uz spomendan prvog hrvatskog kanoniziranog sveca, Sv. Nikole Tavelića, svečanom misom obilježen je jesenski susret hrvatskih studenata u Rimu

Foto: Marko Martić

Foto: Marko Martić

Istoga dana predstavljen je novi Hrvatski rimski adresar za akademsku godinu 2017./2018.

U zajedništvu s 50-ak svećenika, u ispunjenoj Hrvatskoj crkvi Sv. Jeronima, euharistijsko slavlje predslavio je don Ante Market, rođen u Torontu u Kanadi, svećenik biskupije Peterborough te doktorand kanonskoga prava na Papinskom sveučilištu Gregoriana.

Don Market u svojoj je homiliji istaknuo kako je Sv. Nikola Tavelić posvetio svoj život obraćenju ljudi, donoseći im dar vjere i dar spasenja. "Vjera i spasenje su povezani, jer bez vjere nema spasenja", rekao je propovjednik i zapitao se živi li taj dar vjere i dalje u hrvatskom narodu koji se naziva kršćanskim i koji je još 879. obećao zauvijek ostati vjeran rimskome biskupu.

Prisjetivši se kako je kao mlad često dolazio u svoju rodnu župu u Torontu na sv. misu i kako je kršćanski hrvatski narod tamo uvijek zajedno molio riječi Hrvatskog krsnog zavjeta, pozvao je da „ne samo da molimo tu molitvu, već da je prije svega živimo.“

"Prava vjera i pravo kršćanstvo živi se upravo svjedočenjem, kao što je to pokazao naš prvi hrvatski svetac. Sveti Otac Pavao VI. rekao je da ljudi slušaju učitelje samo ako su učitelji prvo svjedoci. Tako smo i mi Hrvati pozvani biti svjedoci i učitelji kršćanskog života drugim narodima“, zaključio don Market.      

Na kraju mise rektor Crkve i Zavoda Sv. Jeronima Bože Radoš uputio je riječi zahvale svećenicima suslaviteljima, studentima, te na poseban način don Anti, nazvavši ga „veleposlanikom naših domovina, koji neskriveno i ponosno voli svoje“.

Na misi su sudjelovali i diplomatski predstavnici u Rimu: Neven Pelicarić – veleposlanik Republike Hrvatske pri Svetoj Stolici, Slavica Karačić – veleposlanica Bosne i Hercegovine pri Svetoj Stolici te Jasen Mesić – veleposlanik Republike Hrvatske u Italiji.

Uz zbor svećenika - pitomaca Zavoda sv. Jeronima te hrvatskih bogoslova iz Rima, pod ravnanjem mo. Josipa Vidasa, misno slavlje animirali su gosti iz Nina: KUD Branimir. Oni su nakon svete mise održali i kratak koncert tamburaških skladbi iz svih dijelova Hrvatske, od Slavonije do Dalmacije.

Nakon mise predstavljen je novi Hrvatski rimski adresar, koji Zavod svake godine priređuje i izdaje. Predstavio ga je Franjo Frankopan Velić, svećenik Splitsko-makarske nadbiskupije. Grafički ga je oblikovao Tomislav Hačko, svećenik Zagrebačke nadbiskupije, a u pripremi su sudjelovali još i vicerektor Marko Đurin, Ivo Bezina, Marko Čubelić, Tomislav Kutleša, Marko Martić, Matej Petrić, Mladen Pranjić i Krunoslav Siroglavić. Svojim prilogom u troškovima tiskanja adresara i ove godine sudjelovala je obitelj Mršić-Mazzetta.

Susret je završen prigodnim druženjem u zavodskome salonu na prvome katu.

Matej Petrić/ KT