Opća audijencija

Josip – pravednik i Marijin zaručnik


Na općoj audijenciji u srijedu, 1. prosinca u dvorani Pavla VI., Papa je u svojoj katehezi, govoreći o liku Sv. Josipa, progovorio o tomu što znači da je bio „pravednik“ i „Marijin zaručnik“, te je na taj način želio poslati poruku svim zaručenim parovima, pa i mladencima.

Foto: vatican.va

Foto: vatican.va

Sveti Otac je napomenuo kako apokrifna evanđelja, odnosno evanđelja koja nisu u kanonu Svetoga pisma, a koja su također utjecala na umjetnost i razne bogomolje, vrve mnogim događajima vezanima uz Josipa. „Ti spisi kojih nema u Bibliji – to su priče koje su prenosili pobožni kršćani onog vremena – odgovaraju na želju da se popune praznine u izvješćima  kanonskih evanđelja, onih koji su u Bibliji, koja nam daju sve što je bitno za kršćansku vjeru i život. Evanđelist Matej. To je važno: što Evanđelje kaže o Josipu (…) Poslušajmo njegovo izvješće: 'A rođenje Isusa Krista zbilo se ovako. Njegova majka Marija, zaručena s Josipom, prije nego se sastadoše nađe se trudna po Duhu Svetom. A Josip, muž njezin, pravedan, ne htjede je izvrgnuti sramoti, nego naumi da je potajice napusti' (…) Kako bismo razumjeli Josipovo ponašanje prema Mariji, korisno je prisjetiti se bračnih običaja starog Izraela. Brak je uključivao dvije točno određene faze. Prva je bila nešto kao službeno sklapanje zaruka, koje je već uključivalo novu situaciju: posebice se ženu, iako je još godinu dana nastavila živjeti u kući svoga oca, zapravo smatralo 'suprugom' svoga zaručnika (…) Drugi čin bio je prelazak mladenke iz očinskog doma u mladoženjin dom. To se činilo u svečanoj povorci, čime je vjenčanje dovršeno“, podsjetio je poglavar Katoličke Crkve, prenosi IKA.

„Evanđelje kaže da je Josip bio 'pravedan' upravo zato što se pokoravao zakonu kao i svaki pobožni Izraelac. Ali u njemu ljubav prema Mariji i povjerenje koje ima u nju sugeriraju način koji zadržava poštivanje zakona i čast zaručnice: odlučuje potajno i bez buke razvrgnuti zaruke, ne podvrgavajući je javnom poniženju (…) Dok razmišlja o tome što učiniti, Josip čuje Božji glas koji mu u snu otkriva smisao koji nadilazi njegovu vlastitu pravednost. Koliko je samo svakome od nas važno njegovati pravedan život i istodobno uvijek osjećati potrebu za Božjom pomoći (…) Želio bih da se zaustavimo i razmislimo o jednoj pojedinosti iz te povijesti opisane u Evanđelju, a koja nam vrlo često promakne. Marija i Josip su dvoje zaručnika koji su vjerojatno gajili snove i očekivanja vezana uz svoj život i svoju budućnost. Bog kao da se u njihovu priču ubacuje kao nepredviđeni događaj i, iako im je isprva to teško, oboje širom otvaraju svoja srca stvarnosti koju imaju pred sobom (…) Vrlo često naš život nije onakav kakvim ga zamišljamo. Pogotovo u ljubavi, u odnosu s osobom s kojom smo prisni, teško nam je prijeći s logike zaljubljenosti na logiku zrele ljubavi (…) Zato nam Josip daje važnu pouku, on bira Mariju 'otvorenih očiju' i možemo reći uz sve rizike“, posvijestio je papa Franjo.

Objasnio je kako ljubav bračnoga para napreduje u životu i svakim danom biva zrelija. „Ljubav u zarukama je – neka mi bude dopušteno to reći – pomalo romantična. Svi ste to prošli, ali onda počinje zrela ljubav, svakodnevica, posao, dolaze djeca. I ponekad te romantičnosti malo nestane. Pa zar nema ljubavi? Dà, ima, ali zrele ljubavi. 'Ali znate, oče, ponekad se svađamo…' (…) Slušajte me pažljivo: nikada ne dopustite da završi dan, a da se niste pomirili (…) Znate li zašto? Jer hladni rat dana poslije je vrlo opasan. Ne dopustite da sljedeći dan započne ratom“, poručio je papa Bergoglio te razmišljanje ponovno završio molitvom Sv. Josipu.

J.P., KT