Irak

Kard. Parolin u Iraku


U sklopu posjeta Iraku, Papin državni tajnik kard. Pietro Parolin došao je 26. prosinca u Erbil, glavni grad iračkog Kurdistana.

U srijedu 26. prosinca kraju je priveden posjet Papinog državnog tajnika Iraku. Toga dana kard. Parolin se u Palači mira u Bagdadu susreo s predsjednikom Republike, Barhamom Salihom, a dan ranije, na Božić, imao je sastanak s predsjednikom iračkog Kurdistana, Masrourom Barzanijem. Na Božić poslijepodne kardinal se u Ankawi, predgrađu grada Erbila, susreo s nekoliko skupina izbjeglica, te posjetio Kaldejski patrijarhat i proslavio sv. misu u kaldejskoj katedrali Sv. Josipa.

Euharistijsko slavlje održano je u spomen na Nevinu dječicu čiji se blagdan u Crkvi slavi 28. prosinca. Na početku propovijedi Papin državni tajnik prisjetio se velikodušne dobrodošlice koju su ljudi Erbila i Ankawe pružili brojnim izbjeglicama iz Mosula, Ninivske doline i drugih mjesta.

Pritom je upozorio da govoreći o progonu, zapravo govorimo o poistovjećivanju Isusa s njegovim učenicima. „I to je upravo ono što slavimo na Božić, otajstvo ljubavi Božje koja nam dolazi u susret učinivši se naposljetku jednim od nas. Dobra vijest koju Crkva ovih dana naviješta svima jest dolazak svjetla na svijet, istinskog svjetla koje je jedino sposobno nadvladati tmine“, rekao je kardinal Parolin i potom istaknuo nježnost Isusa koji se učinio jednim od nas, dijeleći s nama sve osim grijeha, čak i naše ograničenosti i patnje. Nije uklonio bol, već ju je preobrazio snagom najveće ljubavi čineći ju putem prema punini života i radosti.

Razmišljajući o djeci iz Betlehema, koja su bila žrtvovana poradi imena Isusova, iako ga još nisu poznavala, kardinal je istaknuo otajstvo patnje nevinih, te pritom rekao da u Božjem Sinu, bespomoćnom djetetu koje leži u jaslama, možemo pronaći odgovor.

Također pozvao je vjernike iz Erbila i Ankawe da nastave živjeti svoju vjeru u radosti i zahvalnosti, donoseći ljubav i oprost svima te ne gubeći nadu. „Budite graditelji zajedništva, izbjegavajte zlo podjela, sporova, suparništva unutar zajednice. Natječite se u međusobnom poštovanju i nosite bremena jedni drugih (...) Tako ćete sa svojim sugrađanima dati temeljni doprinos izgradnji društva i zemlje“, poručio je Parolin.

Na kraju je, kako javlja Vatican News, izrazio radost zbog povratka mnogih obitelji u ponovno izgrađena sela te naglasio da je nužno poticati na povratak, osiguravajući odgovarajuće uvjete za normalan i miran život. Iraku je Papin državni tajnik naposljetku poželio jedinstvo, pomirenje i sklad.

KT