Poljska

Kard. Parolin u Poljskoj


Papin državni tajnik, kard. Pietro Parolin, 13. ožujka u Varšavi u bazilici Božanske Providnosti, na 100. obljetnicu apostolske nuncijature u Poljskoj i osnivanja Poljske biskupske konferencije, predvodio je misu povodom šeste obljetnice izbora pape Franje.

Ističući tradicionalnu vezu Crkve u Poljskoj sa Svetom Stolicom koja je bila ključna za njezinu opstojnost tijekom totalitarnih režima, kardinal Parolin je potaknuo biskupe da podržavaju tu baštinu, čuvaju je i jačaju kako bi kršćanski identitet Poljske imao ne samo prošlost, nego i sadašnjost, ali i budućnost.

Također, u svom govoru na 382. plenarnom zasjedanju poljskih biskupa, kardinal je podsjetio kako je prvom skupštinom poljskih biskupa 1919., predsjedao nadbiskup Achille Ratti, budući papa Pio XI., u to vrijeme vatikanski predstavnik koji je potvrdio zajedništvo Poljske sa Svetom Stolicom i vjernost rimskom biskupu kao ključno katoličko načelo jedinstva u različitosti. „Jedinstvo s Papom jamči slobodu pred moćnicima ovoga svijeta i posebnim interesnim skupinama. Osigurava otvorenost općoj Crkvi, ali i puni katolicitet, izbjegavajući opasnost zatvaranja u sebe ili iskorištavanja od nekih političkih ili nacionalističkih skupina“, rekao je kard. Parolin, javlja Vatican News.

Potom je primijetio kako bi Europa mogla zaboraviti svoje kršćanske korijene i izgubiti ono kontinentalno jedinstvo koje je teško postigla, pred sve većim utjecajem individualističke, nacionalističke i separatističke misli. „Poljaci moraju naučiti uključiti se u dijalog istine i poštovati dostojanstvo drugih, razlikujući se jedni od drugih, i ne postajući neprijatelji“, istaknuo je kard. Pietro i citirao govor pape Sv. Ivana Pavla II. poljskim biskupima 1993.: „Europa treba kršćansko svjedočenje, istinski primjer žive vjere, ali i nacionalnog jedinstva i prihvaćanja, otvorenosti i punog poštovanja drugih“.

KT