Kardinal Cupich oštro kritizirao izjavu Američke BK-a o Bidenu


Nadbiskup Chicaga, kardinal Blase Cupich, odaslao je oštru kritiku na službenu izjavu Američke biskupske konferencije prigodom inauguracije predsjednika Joea Bidena.

FOTO: CNS/Tyler Orsburn

FOTO: CNS/Tyler Orsburn

U svojoj četverodijelnoj poruci na Twitteru, kako prenosi CNA, kardinal Cupich je 20. siječnja naveo da je „Američka konferencija katoličkih biskupa [U.S. Conference of Catholic Bishops – USCCB] izdala nepromišljenu izjavu na dan inauguracije predsjednika Bidena. Na stranu činjenica što naizgled nema presedana za to, izjava, kritična prema predsjedniku Bidenu, iznenadila je mnoge biskupe, koji su je dobili nekoliko sati prije nego što je odaslana.“

„Izjava je napravljena bez sudjelovanja Administrativnog odbora, kolegijalnih konzultacija, što je uobičajeni način za izjave koje predstavljaju i uživaju razmatranu podršku američkih biskupa“, istaknuo je.

„Očitovani unutarnji institucionalni propusti moraju se riješiti i radujem se doprinosu svim naporima u tom pravcu, kako bismo nadahnuti Evanđeljem mogli izgraditi jedinstvo Crkve i zajedno poduzeti posao iscjeljivanja naše nacije u ovom trenutku krize“, rekao je kardinal.

Cupich priklonjen Bidenu

Otvorena kritika Američke BK-a došla je nakon što je kardinal Cupich na svojoj web stranici objavio zasebnu izjavu koja nije sadržavala te kritike. Uslijedila je navala javnih reakcija njegovih kolega američkih biskupa, koji su podržali izjavu BK-a.

Očito je da kardinal Cupich želi pro-Bidenovu izjavu i da je veći dio jučerašnjega dana (20.1.) proveo pokušavajući dobiti podršku drugih biskupa kako bi iznjedrio alternativnu izjavu.

Izjava Američke BK-a na koju je Cupich reagirao prvotno je trebala biti objavljena u 9:00 h po istočnom vremenu. Međutim, to je odgođeno i poslana je u javnost tek nakon što je Biden prisegnuo na dužnost; otprilike kad je i papa Franjo objavio poruku novom predsjedniku.

Što sadrži izjava Američke BK-a?

Izjavu je obznanio nadbiskup Jose Gomez iz Los Angelesa, predsjednik Biskupske konferencije.

U njoj je naglasio da posao biskupa nije biti političarom, nego propovijedati istinu. Rekao je da, iako postoje brojna pitanja koja zabrinjavaju Biskupsku konferenciju, pobačaj je najvažnije koje se ne može zanemariti.

Zato je istaknuo da je „pobačaj izravni napad na život koji također ranjava ženu i potkopava obitelj“. „To nije samo privatna stvar, nego postavlja zabrinjavajuća i temeljna pitanja bratstva, solidarnosti i uključivanja u ljudsku zajednicu. To je također stvar društvene pravde. Ne možemo zanemariti stvarnost da su stope pobačaja znatno veće među siromašnima i manjinama te da se postupak redovito koristi za uklanjanje djece koja bi se rodila s invaliditetom“, napisao je mons. Gomez, inače prvi nadbiskup hispanoameričkih korijena u Los Angelesu i član Opus Deija.

„Umjesto da nameće daljnje širenje pobačaja i kontracepcije, kao što je obećao, nadam se da će novi predsjednik i njegova administracija surađivati s Crkvom i drugima dobre volje. Nadam se da možemo započeti dijalog za rješavanje složenih problema kulturoloških i ekonomskih čimbenika koji pokreću pobačaj i obeshrabruju obitelji“, naveo je nadbiskup Gomez.

„Nadam se, također, da možemo zajedno raditi kako bismo konačno uspostavili dosljednu obiteljsku politiku u ovoj zemlji, koja priznaje presudnu važnost jakih brakova i roditeljstva za dobrobit djece i stabilnost zajednica. Ako bi se predsjednik, uz puno poštivanje vjerske slobode Crkve, uključio u ovaj razgovor, to bi jako pomoglo uspostavljanju građanske ravnoteže i iscjeljivanju potreba naše zemlje“, stoji u poruci Američke BK koju je potpisao nadbiskup Gomez.

KT