Kardinal Marx: Papina je odluka veliki izazov


Nakon što mu je papa Franjo odbio zamolbu za odreknućem od službe nadbiskupa Münchena i Freisinga, kardinal Reinhard Marx je izrazio „iznenađenje i potresenost“, istaknuvši da nije očekivao da će Sveti Otac „tako brzo reagirati“.

Kardinal Marx zamolio je Papu da ga razriješi službe nadbiskupa Münchena i Freisinga 21. svibnja u pismu objavljenom 4. lipnja, željevši time preuzeti suodgovornost za „katastrofu seksualnoga zlostavljanja od strane službenika Crkve posljednjih desetljeća“. Papa je to odbio te ga pozvao da ostane ne čelu Münchenske nadbiskupije, prenosi Vatican News.

Papinu odluku kardinal Marx prihvaća kao „veliki izazov“ te je najavio da će sada zajedno s ostalima razmatrati kojim putem treba poći, s obzirom „na velike propuste“ u nadbiskupiji, i što činiti kako bi pridonijeli obnovi Crkve, kao mjesne tako i opće, napomenuvši da se ne može jednostavno vratiti na staro.

Kardinala je dojmila iscrpnost i bratski ton pisma koje mu je napisao Papa, koje je Tiskovni ured Svete Stolice objavio 10. lipnja, te osjeća da ga Sveti Otac „razumije i prihvaća“.

J.Vr.,KT