Australija

Kardinal Pell podnio žalbu Višem australskom sudu


Odvjetnici australskog kardinala Georgea Pella 17. rujna podnijeli su žalbu Višem sudu te zemlje na presudu od šest godina zatvora zbog navodnog zlostavljanja maloljetnika koju je prošloga mjeseca potvrdio Državni apelacijski sud savezne države Victorie.

Pell je proglašen krivim za zlostavljanje dvoje tinejdžera u sakristiji katedrale u Melbourneu 1996. u vrijeme kada je bio nadbiskup. Od početka procesa australski kardinal je uvijek odbijao optužbe tvrdeći da je nevin. Stoga ne čudi da su se njegovi odvjetnici utekli posljednjoj pravnoj instanci u državi.

Podsjećanja radi Državni apelacijski sud 21. kolovoza potvrdio je presudu iz prosinca 2018. kada je Pell proglašen krivim i osuđen na šest godina zatvora. Tada su dvoje sudaca glasali potvrdno, a jedan je vjerovao u kardinalovu nevinost. Suci Anne Ferguson i Chris Maxwell presudili su da je jedina živuća žrtva navodnog zlostavljanja vjerodostajan i istinit svjedok, dok se treći sudac, Mark Weinberg, inače bivši predsjednik saveznog tužiteljstva, usprotivio toj odluci jer po njemu ne zadovoljava načelo da osoba može biti osuđena samo ako dokazi pokazuju krivnju izvan svake razumne sumnje. Upravo će se žalba Pellovih odvjetnika u bitnoj mjeri oslanjati na to mišljenje. 

Ranije poznati stav Svete Stolice je da poštuje pravosudne institucije Australije te dok se čeka konačna odluka po pitanju odgovornosti nekadašnjeg melbournškog nadbiskupa iskazala je bliskost žrtvama seksualnog zlostavljanja i obvezu da se, putem nadležnih crkvenih vlasti, procesuira pripadnike klera koji su za njih odgovorni.

KT