Kod kairskih piramida bombom ubijena trojica turista


Trojica vijetnamskih turista i njihov egipatski vodič poginuli su, 28. prosinca, u eksploziji bombe pri prolasku njihovog autobusa pokraj piramida u Gizi, u prvom napadu na turiste u Egiptu od srpnja 2017.

U tom autobusu se nalazilo 14 vijetnamskih turista, preciziralo je ministarstvo u priopćenju. U napadu izvedenom predvečer u jugozapadnoj periferiji Kaira ranjeno je 10 turista i vozač autobusa.

Premijer Moustafa Madbouli je u pratnji ministara zdravstva i turizma rekao da se radi o žalosnom incidentu. U odgovoru na pitanje o posljedicama tog napada na turizam, ključni sektor egipatskog gospodarstva, on je ustvrdio da ne postoji zemlja u kojoj nije izveden napad te da niti jedna zemlja ne može u potpunosti jamčiti sigurnost.

To je prvi napad na turiste u Egiptu nakon srpnja 2017. kada su ubijene dvije strankinje u napadu hladnim oružjem na jednoj plaži ljetovališta Hourghada, na istoku zemlje.

Za sad nitko nije preuzeo odgovornost za najnoviji napad, ali se krivci mogu naslutiti jer modus djelovanja sliči svim dosadašnjim napadima.

KT