Vatikan

Konferencija za medije povodom objave „Querida Amazonía“


Neposredno nakon objavljivanja poslijesinodalne pobudnice „Querida Amazonía“, 12. veljače u središtu Tiskovnog ureda Svete Stolice održana je konferencija za medije na kojoj je predstavljen spomenuti dokument.

Foto: Ilustracija

Foto: Ilustracija

Prisutnim medijskim djelatnicima obratili su se: Lorenzo kard. Baldisseri, generalni tajnik Biskupske sinode o Amazoniji, Michael kard. Czerny, pomoćnik tajnika Sekcije za migrante i izbjeglice koja djeluje pri Dikasteriju za promicanje cjelovitoga ljudskog razvoja koji je ujedno bio i posebni tajnik Biskupske sinode o Panamazoniji, Adelson Araújo dos Santos, S.I., teolog i profesor duhovnosti na Papinskom sveučilištu Gregoriana, sestra Augusta de Oliveira, dr. Carlos Nobre, znanstvenik i nobelovac te član Komisije za okolišne znanosti Nacionalnog vijeća za znanstveni i tehnološki razvoj dok je pomoću video veze svoj govor održao i nadbiskup David Martínez de Aguirre Guinea, iz Puerto Maldonada.

U svom govoru pripadnicima „sedme sile“ kard. Baldisseri je podsjetio na tijek priprema koji je doveo do održavanja Sinode o Amazoniji od 6. do 27. listopada 2019. Također je donio broj održanih sesija, što u pripremnom razdoblju što u vrijeme trajanja Sinode. Na kraju je ponovno naglasio četiri ključne točke o kojima se raspravljalo: kulturnu, ekološku, društvenu i pastoralnu, za koju je ustvrdio da je to glavna budući da je naviještanje evanđelja hitno, ali ono što je važno jest da ga slušaju, usvajaju i razumiju različite kulture u amazonskoj zemlji.

Zatim je kardinal Czerny predstavio strukturu Querida Amazonía te je ustvrdio: „U središtu pisma je ljubav pape Franje prema Amazoni i mnogim njenim narodima, njegova ljubav prema svijetu i svim njegovim narodima.“ Također je usporedio pobudnicu i završni dokument koji je izglasan tijekom Sinode te kazao kako prvi ima autoritet učiteljstva nasljednika Sv. Petra dok drugi sadrži prijedloge sinodalnih otaca.

Nakon što su i ostali govornici dali svoje viđenje Querida Amazonía prisutni novinari su imali mogućnost postavljanja pitanja.

Vrijedi spomenuti kako je ovaj dokument pobudio dosta pozornosti i to ne samo u crkvenim, nego i u svjetovnim medijima. Razlog tomu je što se očekivao Papina odluka o mogućnosti svećeničkog ređenja oženjenih muškaraca (tzv. „viri probati“) te đakonata za žene. Ove dvije teme se ne spominju u pobudnici, tako da su mnogi mediji ocijenili kako se Sveti Otac nije želio suprotstaviti konzervativnoj struji u Crkvi. No, isto tako rijetki su prenijeli kako se o važnosti i ulozi žene govori u pet brojeva ovoga dokumenta te između ostaloga Papa ističe da im se trebaju povjeriti vodeće službe tamo gdje za to nije nužan sveti red (usp. br. 103 u Querida Amazonía).

KT