Kongres o maloljetnicima u digitalnom svijetu


Na Papinskom sveučilištu Gregoriana u Rimu 3. listopada otvoren je međunarodni kongres "Dostojanstvo maloljetnika u digitalnom svijetu"

Kako javlja ika.hr okupilo se više od 140 vodećih stručnjaka, sveučilištaraca, vjerskih i političkih dužnosnika te članova civilnog društva iz cijeloga svijeta, koje će po završetku rada kongresa, 6. listopada, primiti i papa Franjo.

Kongres je otvorio Papin državni tajnik kardinal Pietro Parolin, između ostaloga istaknuvši: „Danas smo sve više svjesni da se zlo povrede dostojanstva maloljetnika, poput brojnih današnjih problema, neprekidno prenosi i prilagođava novim dimenzijama digitalnog svijeta, da se zavlači u sve njegove labirinte i duboke skrivene slojeve. Digitalni svijet nije zona odvojena od svijeta: on je jedna od dimenzija našeg jedinog zbiljskog svijeta, i maloljetnici koji u njemu odrastaju izloženi su novim opasnostima, ili bolje rečeno, starim opasnostima koje se iskazuju na nov način. Stoga kultura zaštite maloljetnika koju želimo promicati mora biti dorasla današnjim problemima".

Kardinal Parolin također je naglasio, što često ponavlja i Papa, da su oblici zlostavljanja i nasilja sve brojniji i međusobno snažno povezani: trgovina djecom, djeca-vojnici, neobrazovanost, siromaštvo i glad.

Među suorganizatorima međunarodnog kongresa je i anglo-američka barunica Joanna Shields koja je do lipnja ove godine u britanskoj vladi bila ministrica zadužena za sigurnost na internetu. Ona je godine 2014. osnovala platformu We Protect, koja okuplja 70 zemalja, nevladine udruge i internetske kompanije s ciljem suzbijanja spolnog zlostavljanja i iskorištavanja maloljetnika na mreži.

„Godine 2010., kad sam upravljala Facebookom za Srednji Istok i Afriku, počeli smo raditi zajedno s britanskim Centrom za zaštitu maloljetnika na mreži, američkom agencijom FBI i minstarstvom pravosuđa. Bilo je očito da se radi o zločinu i problemu bez granica. David Cameron tada je kontaktirao predsjednika Obamu i oni su zajedno oformili tehnološku radnu skupinu koja se trebala uhvatiti u koštac s ovim problemom. SAD i Velika Britanija odlučile su da se treba snažnije posvetiti tom pitanju, pa smo osnovali zajedničku platformu We Protect, koja ima transverzalan pristup i koja se s ovim zločinima suočava na globalnoj razini. Svi članovi platforme, nevladine udruge, političari i internet kompanije zajednički rade na dijeljenju informacija, uočavanju problema i izazova, ali također i na progonu zločinaca izvan granica, njihovu privođenju pravdi i zaštiti žrtava", kazala je za Radio Vatikan barunica Shields.