Indija

Kršćani u Indiji obilježili „Crni dan”


Indijski kršćani i ovog su 10. kolovoza obilježili „Crni dan” – Dan žalosti povodom i protiv diskriminacije tzv. nedodirljivih, pripadnika najnižih slojeva društva.

U povodu ovogodišnjega Crnoga dana nadbiskup Vasaija Felix Machado upozorio je kako je inače teško stanje u kojem žive daliti ove godine još teže zbog pandemije koronavirusa, „jer prve i najveće žrtve posljedica pandemije su siromašni, a među njima su daliti”. „Ne samo da su ekonomski zakinuti i nemaju osnovnih sredstava za život nego ih smatraju i beskorisnima za društvo, preziru ih zanemaruju i diskriminiraju. Zato im indijska Katolička Crkva posvećuje posebnu pažnju“, rekao je nadbiskup Machado, prenosi IKA.

Predsjednik Indijske biskupske konferencije kard. Oswald Gracias također je zatražio jednaka prava za dalitske kršćane. S obzirom što se danas događa u SAD-u, gdje je pokret za prava crnačkoga stanovništva (Black Life Matters) zahvatio cijelu zemlju i proširio se i izvan nje, kardinal je upozorio kako je u Indiji pritom riječ o dalitima. „Katolička Crkva opetovano traži ukidanje diskriminacije i kastinskoga sustava, jer Bog se prema svima jednako odnosi“, kazao je.

Spomenimo kako je Indijska biskupska konferencija u suradnji s Nacionalnim vijećem Crkava i Nacionalnim vijećem dalitskih kršćana Crni dan prvi put je obilježila 2009., na obljetnicu Ustavne uredbe koju je 10. kolovoza 1950. potpisao tadašnji indijski predsjednik Rajendra Prasad, a koja u 3. članku isključuje sve ne-hinduse iz privilegija pridržanima bivšim „nedodirljivima“. Godine 1956. u više kaste pripušteni su sikhi, 1990. i budisti, dok su kršćanski i muslimanski daliti ostali marginalizirani. Prema današnjem indijskom Ustavu ta je diskriminacija zločin protiv zakona, ali se u društvu nastavlja. Daliti čine oko 60% indijske kršćanske zajednice, odnosno 2,3% od 1,3 milijardi indijskoga, većinski hinduističkoga, stanovništva. Muslimana je oko 14%.

J.P., KT