Kršćanske i budističke redovnice u dijalogu


Prva međunarodna konferencija budističkih i kršćanskih redovnica o temi međureligijskog dijaloga održava se od 13. do 20. listopada u budističkom samostanu Fo Guang Shan na Tajvanu.

U gradu Kaohsiungu konferenciju su organizirali Papinsko vijeće za međureligijski dijalog, Udruga vrhovnih poglavarica u Tajvanu i budistički samostan Fo Guang Shan. Taj je samostan, u kojem se održava konferencija, znakovit zbog toga što je na tom mjestu 1995. godine održan prvi službeni razgovor između kršćana i budista.

Na konferenciji sudjeluje 70 redovnica, većinom iz Azije, uz sudjelovanje izaslanstva Ekumenskog vijeća Crkvi. Biskup Miguel Ángel Ayuso Guixot, tajnik Papinskog vijeća za međureligijski dijalog, u nedjelju 14. listopada je održao govor u kojemu je naglasio potrebu stvaranja više prostora za sudjelovanje žena u međureligijskom dijalogu, te se prisjetio riječi pape Franje da su mnoge žene dobro pripremljene za takve susrete, i to ne samo s katoličke strane. "Zbog toga je njihova prisutnost danas potrebna više nego ikada", rekao je biskup, a prenio L'Osservatore Romano.

KT