Ludwigshafen: 50 misijskih godina


Hrvatska katolička misija (HKM) Ludwigshafen am Rhein svečano je, 22. listopada, proslavila 50. obljetnicu postojanja i djelovanja.

Misno slavlje tom prigodom u crkvi Sv. Hedwige u Ludwigshafenu predslavio je kanonik Franz Vogelgesang, biskupijski pastoralni suradnik zadužen za dušobrižništvo zajednica drugih materinskih jezika u Biskupiji Speyer.

Koncelebrirali su delegat za hrvatsku pastvu u Njemačkoj vlč. Ivica Komadina, voditelj misije fra Slavko Antunović te još četiri svećenika

Sve je na početku pozdravio fra Slavko kazavši kako je dostojno da se ponajprije zahvali Bogu za pedeset plodnih misijskih godina, a potom i vodstvu Biskupije Speyer na potpori.

Na početku propovijedi mons. Vogelgesang je prenio čestitke biskupa mons. Wiesmanna.

„Kad slavimo obljetnice, potrebno se sa zahvalnošću prisjetiti što se dogodilo tijekom tih 50 darovanih godina. U pedeset godina ovdje se puno toga dobra dogodilo. Zahvalni smo za vašu vjeru, nadu i ljubav u našoj sredini. Dok sam bio župnik u ovoj župi na sv. misi je sudjelovalo od 150 do 200 vjernika. Nakon mise na njemačkom jeziku, na misu na hrvatskom jeziku dolazile su hrvatske sestre i braća u ogromnom broju. Moje divljenje i zahvala svima vama na takvom svjedočenju vjere! Vi ste za nas njemačke katolike misionari koji nam životom svjedočite svoju vjeru", rekao je propovjednik.

Na kraju misnog slavlja  njemački župnik Sv. Katarine Sijenske i zajednice Sv. Hedwige vlč. Josef Steiger uputio je čestitku za pola stoljeća misije te zahvalio na suradnji i zajedništvu s tom njemačkom zajednicom.

Nakon zahvalne pjesme Te Deum, pozdravljena je domovina himnom Lijepa naša.

Misno slavlje pjevanjem je uveličao misijski mješoviti zbor pod vodstvom Carmen Bajan i orguljskom pratnjom Filipa Ivkovića.

Slavlje je nastavljeno u dvorani i u dvorištu pod šatorom. U prigodnom programu, kojeg su vodili Gerald Šaravanja i Irena Rozić, nastupili su misijski dječji i mješoviti zbor, folklorna skupina Matice hrvatske iz Ludwigshafen-Mannheima, a predstavio se i Nogometni klub Croatia Ludwigshafen.

Hrvatska katolička misija Bl. Alojzija Stepinca u Ludwigshafenu na Rajni osnovana je 1967., a danas broji više oko 4000 vjernika. Na područje Ludwigshafena je 1958. iz Rima došao vlč. Anton Kosina, svećenik tadašnje Riječko-senjske nadbiskupije. Vlč. Kosina se smjestio na području Kaiserslauterna. Tada je u Njemačkoj bilo samo šest hrvatskih svećenika, pa je pastoralno djelovao u više pokrajina. Godine 1967. u Njemačku je pridošao prvi veći val hrvatskih radnika u Ludwigshafen i Mannheim. Iz tih se razloga vlč. Kosina preselio u Ludwigshafen, gdje je bio voditeljem HKM Ludwigshafen od njezina osnutka 1967. do 1985. 

Kao pastoralni suradnik u misiji je od 1986. do 2015. djelovao Alojzije Vešligaj. Osim fra Slavka u misiji od 2016. kao tajni đakon djeluje Mladen Svoboda. Od 2016. kao pastoralna suradnica i tajnica djeluje s. Valerija Šimović, franjevka Družbe sestara Bezgrešnog začeća III. Reda sv. Franje iz Dubrovnika.

Adolf Polegubić/ KT