Mainz: Pjesmom slavili Gospodina


Tradicionalna 21. smotra crkvenih zborova hrvatskih katoličkih misija (HKM) i zajednica (HKZ) u Njemačkoj održana je u subotu 17. studenoga u crkvi sv. Bonifacija u Mainzu, u organizaciji Hrvatskoga dušobrižničkog ureda iz Frankfurta na Majni i Hrvatske katoličke misije Mainz.

Na smotri je nastupilo 14 zborova odraslih. Prije smotre slavljeno je svečano misno slavlje, koje je predvodio i propovijedao voditelj HKM Mainz fra Jure Zebić, u zajedništvu s delegatom za hrvatsku pastvu u Njemačkoj vlč. Ivicom Komadinom, voditeljem HKM Düsseldorf fra Petrom Čirkom, voditeljem HKZ Balingen i Albstadt-Ebingen vlč. Božom Polićem, voditeljem HKZ Ludwigsburg i HKZ Korntal fra Antom Malešom, voditeljem HKM Mannheim-Mosbach vlč. Robertom Ružićem, voditeljem HKM Wuppertal fra Markom Domazetom-Lošom, dušobrižnikom u HKŽ Frankfurt am Main fra Ivanom Čikarom i dušobrižnikom u HKM Köln fra Denisom Šimunovićem.

Fra Jure je u propovijedi podsjetio kako je Sv. Elizabeta Ugarska bila žena čestita, koja je umrla u 24. godini života mlada, a bila je posve ispunjena života. „Danas dok slavimo blagdan ove velike žene, ova crkva je ispunjena ženama i muškarcima za koje se isto tako može reći da posjeduju jednu vrstu izvrsnosti ili odabranosti. Među mnogim članovima vaših misija i zajednica vi ste upravo oni koji ste izabrani da budete predvodnici u slavljenju Gospodina kroz pjesmu. Vi svake nedjelje u svojim crkvama uljepšavate liturgiju i slavite Oca Nebeskoga svojim glasom. Sv. Elizabeta je svoju čestitost i izvrsnost pokazala u neizmjernoj ljubavi prema svome mužu, isto tako u velikoj brizi za siromašne, potrebne. Vi, pjevači i pjevačice u crkvenim zborovima uz to što ste sigurno čestiti u svom životu, darovitost prema drugima ne pokazujete na način da darujete novac ili bogatstvo, kao što je to učinila sv. Elizabeta, već darivanjem svoga vremena, talenta, kako biste uvježbavali ono što liturgiju čini najviše božanskom, a to je liturgijsko pjevanje", rekao je fra Jure.

Okupljeni su se u molitvi sjetili žrtve Vukovara, Škabrnje i drugih mjesta u Domovinskom ratu.

Pjevanje na sv. misi je predvodio zbor HKM Mainz pod vodstvom s. Dionizije Tomas uz orguljsku pratnju dr. Joze Majdančića, uz sudjelovanje pjevača i svih zborova pristiglih na smotru.

Delegat vlč. Komadina je uz prigodnu riječ otvorio smotru. Zahvalio je i pastoralnoj suradnici s. Dioniziji, članovima pastoralnog vijeća i svim dragovoljcima uključenima u organizaciju smotre iz te misije.

Svaki zbor je izveo po dvije skladbe, a nakon nastupa domaćina zbora HKM Mainz (zborom je ravnala voditeljica zbora s. Dionizija Tomas, a na orguljama je pratio dr. Jozo Majdandžić), redoslijed nastupa sljedećih zborova određen je izvlačenjem iz košarice, a za to su se pobrinule voditeljice programa Stella Matić i Amela Dušanić.

Potom su nastupili zborovi: zbor HKZ Ludwigsburg (svirali su: Mathilda Maria Peter (keyboard); Matej Peter (bubanj); zborom je ravnala Monika Peter – voditeljica zbora); zbor HKZ Balingen (svirala je i zborom ravnala Martina Krajina – voditeljica zbora); zbor HKM Düsseldorf (zborom je ravnao Frano Milić – voditelj zbora); zbor HKŽ Frankfurt am Main (svirao je Lovro Ivošević; zborom je ravnala s. Pavlimira Šimunović – voditeljica zbora); zbor HKM Wuppertal (svirao je Marko Peulić – voditelj zbora; zborom je ravnala Snježana Peulić); HKZ Albstadt – Ebingen (zborom je ravnala Martina Krajina – voditeljica); HKZ Sindelfingen (zborom je ravnala Antonija Lukić – voditeljica); zbor HKM Mannheim – Mosbach (ravnala Veronika Žgela); zbor HKZ Pforzheim – Bruchsal (HKM Srednji Baden) (ravnao Dominik Spajić – voditelj); HKZ Laupheim (svirali su: Tomislav Krnić, Ivan Zorić, Marija Primorac i Manuela Batinić; voditeljice su: Marija Primorac, Manuela Batinić); HKZ Esslingen, Nürtingen, Filderstadt, Kirchheim (ravnala: Vera Martinović — voditeljica zbora); zbor HKM Köln (voditelj zbora je fra Denis Šimunović) i zbor HKZ VS-Schwenningen (svirao je Leon Lončarević; ravnala Silvija Mucko – voditeljica).

Na kraju smotre predstavicima zborova spomenice su predali delegat vlč. Ivica fra Jure Zebić. Vlč. Komadina je u znak zahvalnosti ujedno predao prigodne darove fra Juri, s. Dioniziji, voditeljicama programa te Stjepanu Boniću, koji je uvelike pomogao u organizaciji smotre.

Ugodno raspoloženje je nastavljeno uz pjesmu i glazbu.

Adolf Polegubić / KT