Međunarodni online susret - Od Paname do Lisabona


U Vatikanu je, od 18. do 21. studenog 2020., održan međunarodni online susret za predstavnike mladih biskupskih konferencija i same mlade koji su se priključili susretu putem platforme Zoom, iz različitih krajeva svijeta.

Na susretu koji svake godine organizira Dikasterij za laike, obitelj i život, sudjelovalo je 250 delegata iz cijelog svijeta. Kroz četiri dana susreta, sudionici su imali priliku razmijeniti ideje, mišljenja, te predstaviti različite inicijative koje mladi pokreću i u kojima sudjeluju širom svijeta. Cilj ovog susreta, prvenstveno, je bio omogućiti priliku za evaluaciju Svjetskog susreta mladih u Panami 2019., koji je pored statističkog prikaza i analize podataka predstavljen i kroz osobne priče i doživljaje hodočasnika iz cijelog svijeta.

Mladi delegati su, podijeljeni u radne grupe, imali priliku razgovarati o logističkim aspektima organizacije nadolazećeg Svjetskog susreta mladih u Portugalu 2023., dati konstruktivne prijedloge i ideje, te predložiti pastoralne aktivnosti koje se mogu organizirati u vremenu koje prethodi susretu u Lisabonu.

Posljednjeg dana susreta, 22. studenoga Sveta misa koju je predslavio papa Franjo prenesena je uživo putem portala Vatican Media Live, nakon čega je upriličena i službena predaja križa kao simbola Svjetskog susreta mladih kojeg su ovog puta mladi iz Paname predali mladima iz Portugala gdje će 2023. biti organiziran sljedeći Svjetski susret mladih.

Na međunarodnom online susretu Od Paname do Lisabona, sudjelovala je predstavnica Ureda za mlade Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine, Minja Todorović, prenosi mrežna stranica Centra za mlade.

J.Vr.,KT