Rim

Međureligijska molitva za mir u Rimu


Na međureligijskoj mirovnoj molitvi u crkvi Sv. Marije u rimskoj četvrti Aracoeli u organizaciji Zajednice Sv. Egidija u utorak 20. listopada, papa Franjo pozvao je na jačanje jedinstva i bratstva

„Nedostatak ljubavi dublji je razlog naših osobnih, socijalnih, međunarodnih i ekoloških problema. Lakše je kritizirati, pričati protiv drugoga, pronalaziti loše strane kod bližnjega umjesto kod sebe i konačno, za sve okriviti slabije i odbačene“, upozorio je Papa.

Međureligijski molitveni susret u Rimu prvi je javni skup na kojem Papa sudjeluje izvan Vatikana od početka lockdowna. Kao i on, svi su sudionici nosili maske. Fizički se okupilo oko 600 sudionika, dok su tisuće diljem svijeta pratile izravni prijenos Vatican Newsa.

U mirovnoj molitvi sudjelovali su i počasni poglavar svjetskoga pravoslavlja carigradski patrijarh Bartolomej I., predsjednik Vijeća Evangeličke Crkve u Njemačkoj (EKD) Heinrich Bedford-Strohm, francuski nadrabin Haim Korsia, predstavnik Sikha, Hindusa i budista, dok anglikanski primas canterburyjski nadbiskup Justin Welby zbog ograničenja kretanja nije mogao doputovati u Rim.

Osvrnuvši se u nagovoru na geslo susreta Nitko se ne spašava sam – Mir i bratstvo biskup Bedford-Strohm istaknuo je da postavljanje pitanja i suosjećanje za tuđu nevolju nije katalizator grižnje savjesti već otvaranje vrata ispunjenijem životu, put k miru i bratstvu.

Ekumenski patrijarh Bartolomej podsjetio je da je mir Božji dar. Molio je Boga usliši molitve kršćana za pomirenje, zaustavljanje zla, terorizma i nasilja te ljudima poda nadu u suočavanju s pandemijom. Pročitana je, između ostalih, poruka kairskoga velikoga imama Ahmada Al-Tayyeba, a izostala je predviđena video-poruka predsjednice Europske komisije Ursule von der Leyen koja se trenutačno nalazi u karanteni u Bruxellesu.

Istodobno s kršćanima oko Kapitula molili su pripadnici drugih religija da bi se naposlijetku vjerski predstavnici susreli na Kapitolu. U zajedničkoj molitvi za mir u cijelom svijetu bilo je riječ o 29 konkretnih točaka, a za svaku je zapaljena svijeća. Među ostalim su molili za nadvladavanje napetosti u Bjelorusiji, mirovni sporazum u Kolumbiji i kraj narkosukoba u Meksiku, zatim za kraj sukoba na Kavkazu i nasilja u Svetoj zemlji i na Bliskom istoku, oslobađanje otetih diljem svijeta i da vladajući pronađu putove dijaloga i mira, prenosi ika.

Minutom šutnje odana je počast žrtvama pandemije i svih ratova. Na kraju susreta predstavnici svjetskih religija potpisali su Apel te ga simblično predali političarima iz više zemalja nazočnima na susretu, među kojima je bio i talijanski predsjednik Sergio Mattarella.

T.M.I., KT