Lurd

Misa pred Spiljom ukazanja i križni put


Sudionici 26. hodočašća Hrvatske vojske i policije odjeveni u svečane odore, u postroju, praćeni koračnicama orkestra Oružanih snaga RH krenuli su četvrtak 17. svibnja u jutarnjim satima u Gospino svetište u Lurdu.

Foto: Vojni ordinarijat RH

Foto: Vojni ordinarijat RH

Misno slavlje pred Spiljom ukazanja za sve hrvatske i bosanskohercegovačke hodočasnike predvodio je vojni biskup u RH Jure Bogdan, a s njim u koncelebraciji bili su vojni biskup iz BiH Tomo Vukšić, generalni vikari Vojnih ordinarijata u RH i BiH don Marko Medo i mons. Željko Čuturić, vojni i policijski kapelani i ostali svećenici koji su se pridružili hodočašću.

Misno slavlje pjevanjem je animirala klapa Sveti Juraj Hrvatske ratne mornarice. U propovijedi biskup Bogdan pozvao je vjernike – hodočasnike na ustrajnu molitvu za sve osamljene, ostavljene, patnike, bolesne i nezaposlene. Zaželio je da hodočašće dobije svoj smisao u iskrenom susretu svakog hodočasnika s Blaženom Djevicom Marijom.

Nakon mise uslijedilo je tradicionalno fotografiranje za službenu fotografiju 26. vojno-redarstvenog hodočašća u Lurd. Nakon mise pred Spiljom ukazanja, hodočasnici su sudjelovali u pobožnosti križnog puta na lurdskoj Kalvariji. Križni put predvodio biskup Bogdan, a na postajama križnoga puta predmolili su i vojnici, policajci, branitelji i kapelani. Hodočasnici su nosili veliku zavjetnu svijeću. Pjevanje je i na ovoj pobožnosti animirala klapa Hrvatske ratne mornarice Sveti Juraj.

Po završetku pobožnosti križnog puta, prigodni nagovor održao je biskup Vukšić. Potom je u Gospinom svetištu, nedaleko od Spilje ukazanja, uz molitvu hodočasnika brigadni general Siniša Jurković, zapovjednik hodočašća, zapalio zavjetnu svijeću za sve poginule i pokojne pripadnike Oružanih snaga, Hrvatske policije i branitelja.

U popodnevnim satima hodočasnici su nazočili pokorničkom bogoslužju u crkvi Sv. Bernardice. Bogoslužje je predvodio biskup Bogdan. Biskupov nagovor, u kojem je pojedinačno protumačio smisao Deset Božjih zapovijedi, bio je duhovna priprava za pristupanje sakramentu ispovijedi.

Biskup Bogdan naglasio je da ispravno primanje sakramenta ispovijedi podrazumijeva ispravan stav vjernika koji se sastoji u njegovoj odluci da pred Bogom ispovijedi svoje grijehe. Nakon pokorničkog booslužja, hodočasnici su pristupili ispovijedi.

IKA