Makedonija

Mise u Makedoniji ponovno se slave s narodom


Skopski biskup i strumičko-skopski eparh dr. mons. Kiro Stojanov 27. svibnja, uputio je svoj dopis svećenstvu, redovništvu i narodu povjerenih mu biskupija Crkve u Republici Sjevernoj Makedoniji.

Prenosimo njegov dopis.
„U proteklom vremenu od 19. ožujka do danas, uzrokovanom zaraznim virusom COVID-19, svete mise i liturgijski obredi u našim crkvama slavljeni su bez nazočnosti vjernika. U utorak, 26. svibnja Vlada R. S. Makedonije donijela je odluku ukidanja policijskoga sata, a od subote i izvanredne situacije koja je trajala više od dva mjeseca. Gledajući ovu odluku i mi naše crkve otvaramo za vjernike i od ovog trenutka vas pozivam da uspostavite svakodnevni i blagdanski redoslijed. Ipak, u odlukama Vlade jasno je rečeno mjere opreza i dalje ostaju, potrebno rastojanje, obavezno nošenje maski i dezinfekcija ruku. Koronavirus se smiruje, no još ne iščezava.

Izražavam veliku zahvalnost svima vama braćo svećenici i časne sestre, što ste u ovom vremenu koronavirusa uložili veliko zalaganje da ostanete povezani sa svojim vjernicima preko društvenih mreža, a u određenim trenucima bili ste i fizički nazočni među njima. Moja zahvalnost i vjernicima za odgovorno ponašanje u vremenu pandemije“, stoji u dopisu biskupa Stojanova.

J.P., KT