Madrid

Mladi svećenik preminuo nakon eksplozije u Madridu


Rano jutros, 21. siječnja, u bolnici je preminuo nedavno zaređeni svećenik nakon što je u eksploziji uništena župna zgrada u španjolskom glavnom gradu Madridu.

Vlč. Rubén Pérez Ayala za svećenika je zaređen u lipnju 2020. Njegova prva služba bila je u župi Virgen de la Paloma blizu Puerta de Toledo u središtu Madrida. Tu ga je i zadesila eksplozija koja je oko 15:00 h, 20. siječnja, uništila veći dio župnoga dvora i ureda, prenosi CNA.

Mladi je svećenik prevezen u bolnicu te operiran. Njegov brat Pablo, također dijecezanski svećenik, udijelio mu je bolesničko pomazanje.

Kardinal Carlos Osoro Sierra, nadbiskup Madrida, objavio je sljedećeg jutra da je tijekom noći vlč. Pérez Ayala preminuo od zadobivenih ozljeda. Imao je 36 godina.

Do sada četvero mrtvih

Najmanje su četiri osobe do sada preminule od posljedica eksplozije, koja je prema navodima Madridske nadbiskupije, najvjerojatnije izazvana curenjem plina u župnoj zgradi u ulici Calle Toledo.

Kardinal Osoro je napisao da se moli za žrtve eksplozije i sve one koji su njome pogođeni.

Nadbiskupija je identificirala jednog od preminulih kao 35-godišnjeg električara Davida Santosa Muñoza, župljanina i oca četvero djece, koji je u zgradu došao „pružiti ruke“ glede problema s bojlerom.

Druga je žrtva bila je 85-godišnjakinja. Također, podleglo je i dvoje pješaka koji su se našli pored zgrade u vrijeme eksplozije.

Madridske hitne službe izvijestile su 20. siječnja da je u ovoj nesreći ozlijeđeno najmanje 11 osoba.

Zgrada, koja je u vlasništvu župe Virgen de la Paloma, imala je dva kata. U njima su bili stanovi za život svećenika te prostorije koji su koristili župa i Caritas.

Svećenik Neokatekumenskoga puta

Na mladoj misi vlč. Rubéna Péreza Ayale koju je imao u župi Virgen de la Paloma 21. lipnja 2020., svećenik koji je bio dio Neokatekumenskoga puta, pozvao je nazočne i one koji su ih pratili putem livestreama da „gledaju Gospodina i povjeruju mu“.

Rekao je: „Kad se pojave poteškoće, zavapimo Gospodinu.“

„Doživjet ćete da je Gospodin vaša utjeha... Doživimo radost što je Gospodin s nama“, poručio je tada.

U intervjuu za Info Madrid nedugo nakon ređenja, vlč. Pérez Ayala je rekao: „Tek kad sam shvatio da me Krist poziva da dam cijeli svoj život ne zadržavajući ništa za sebe, mogao sam ga živjeti s radošću.“

KT