Opća audijencija

Mučeništvo je znak da idemo Isusovim putem


Tijekom opće audijencije u srijedu 11. prosinca, Papa je u svojoj katehezi okupljenim vjernicima u Dvorani Pavla VI., govorio o Pavlovu zatočeništvu pred kraljem Agripom.

Foto: vatican.va

Foto: vatican.va

Sveti Otac je napomenuo kako je nastavak putovanja evanđelja po svijetu sve više obilježen pečatom patnje Sv. Pavla. „No to je nešto što raste s vremenom u Pavlovom životu. Pavao nije samo vjerovjesnik pun žara, neustrašivi misionar među poganima koji daje život novim kršćanskim zajednicama, nego je i ispaćeni svjedok Uskrsloga. Apostolov dolazak u Jeruzalem, opisan u 21. poglavlju Djela, raspiruje žestoku mržnju prema njemu jer mu predbacuju: 'Ovaj je bio progonitelj! Ne vjerujte mu!' Kao što je to bio za Isusa, i za njega je Jeruzalem neprijateljski grad (…) Optužen da podučava protiv Zakona i Hrama, uhićen je i započinje njegov put utamničenika: izvedoše ga najprije ispred sinedrija, zatim pred rimskog prokuratora u Cezareji, a na kraju pred kralja Agripu“, podsjetio je poglavar Katoličke Crkve, prenosi IKA.

Pavao tako biva pridružen muci svoga Učitelja i njegova muka postaje živo evanđelje. „Danas u svijetu, u Europi, mnogi kršćani su progonjeni i daju svoj život za svoju vjeru, ili ih progone 'u rukavicama', to jest gurnuti su na rub društva, marginalizirani… Mučeništvo je zrak života kršćanina, kršćanske zajednice. Među nama će uvijek biti mučenika: to je znak da idemo Isusovim putem. Blagoslov je Gospodinov da u Božjem narodu ima muškaraca ili žena koji daju ovo svjedočanstvo mučeništva. Pavao je pozvan braniti se od optužbi i na kraju, u prisutnosti kralja Agripe II., njegova se apologija pretvara u plodonosno svjedočanstvo vjere (…) Proglašen je nevinim, ali ne može biti pušten na slobodu jer se prizvao na cara. Tako se nastavlja nezaustavljivo putovanje Riječi Božje prema Rimu. Pavao, u okovima, skončat će ovdje u Rimu. Počevši od toga trenutka on je oličenje zatvorenika čije su verige znak njegove vjernosti evanđelju i svjedočanstva danoga za Uskrsloga“, ustvrdio je papa Franjo.

Naglasio je kako su okovi svakako ponižavajuća kušnja za Apostola, koji se u očima svijeta čini kao „zločinac“ te dodao kako njegova ljubav prema Kristu je tako jaka da se čak i ti okovi čitaju očima vjere; vjere koja za Pavla nije „puka teorija, mišljenje o Bogu i svijetu“, nego „utjecaj Božje ljubavi na njegovo srce“ (Benedikt XVI., Homilija povodom Pavlove godine, 28. lipnja 2008.).

„Draga braćo i sestre, Pavao nas uči ustrajnosti u kušnji i sposobnosti da sve čitamo očima vjere. Molimo danas Gospodina, po Apostolovu zagovoru, da nam oživi vjeru i pomogne nam da budemo vjerni do kraja svojem kršćanskom pozivu, pozivu Gospodinovih učenika, misionara“, poručio je papa Bergoglio.

KT