Šri Lanka

Na prvoj misi koja je slavljena nakon terorističkih napada zaređen svećenik


U gradu Thannamunai, koji se nalazi na sjeveru Šri Lanke, 30. travnja slavljena je prva sveta misa nakon uskršnjih terorističkih napada na ovu zemlju. Na svetoj misi, koja je održana pod iznimno jakim osiguranjem, zaređen je novi svećenik.

Foto: ilustracija

Foto: ilustracija

Kako javlja Washington Post, a prenosi Bitno.net, izvan grada Thannamunai postavljeni su brojni vojni kontrolni punktovi, a vojska je pretražila sva vozila u blizini crkve. Lokalni svećenik, o. Norton Johnson, izjavio je: „Ljudi su htjeli slaviti misu i sudjelovati u ovome događaju, ali su, što uključuje i mene, bili jako uplašeni. Međutim, djelatnici osiguranja su nam pružili dobru zaštitu“.

Prema prvotnim planovima na ovoj misi u crkvi Sv. Josipa trebalo je sudjelovati oko 200 svećenika iz svih dijelova zemlje te nekoliko tisuća vjernika. Međutim, nakon uskršnjeg napada na crkve i hotele, plan je promijenjen. Naime, američko veleposlanstvo, koje se nalazi u glavnom gradu Šri Lanke Colombu, vjernike je upozorilo da se zbog sigurnosnih razloga ne okupljaju na misnim slavljima.

Nadbiskup Colomba, kardinal Malcom Ranjith, prvu nedjeljnu misu nakon Uskrsa, koju su prenosile televizijske kamere, slavio je u vlastitom domu. Međutim, kako su pozivnice za svećeničko ređenje već bile poslane, otac Johnson je, uz podršku mnogobrojnih pripadnika vojske, u utorak ipak uspio organizirati slavlje za oko 80 svećenika i nekoliko stotina vjernika.

„Ekstremisti postoje u svakoj vjeri i rasi. Oni poduzimaju određene korake, ali mi ne smijemo optuživati naše susjede za te probleme. Naše muslimansko susjedstvo je u strahu i žali zbog napada. Mogu samo reći da smo uz njih“, izjavio je otac Johnson.

Sveta misa je završila bez ijednog incidenta. Okružena brojnim osiguranjem katolička zajednica slavila je misu, pjevala himne i pričestila se, nadajući se kako je pred njom budućnost bez nasilja. „Svi smo mi isti. Svi imamo crvenu krv“, izjavio je otac Johnson.

KT