Rim

Na sinodi izabran biskup eparhije Kamenec-Podoljski


Ukrajinska grkokatolička Crkva je na sinodi, koja je završila 10. rujna, za biskupa eparhije Kamenec-Podoljski izabrala oca Ivana Kulyka, župnika župe Svetih Sergija i Baka u Rimu.

Ukrajinska grkokatolička Crkva je na sinodi izabrala za biskupa eparhije Kamenec-Podoljski, oca Ivana Kulyka, župnika župe Svetih Sergija i Baka u Rimu, kojega je Sveti Otac potvrdio.

Otac Ivan Kulyk rođen je 16. ožujka 1979. u Perevolki, u pokrajini Ternopil. Svećeničku formaciju započeo je 1997. u Ternopilu, potom u Lublinu, u Poljskoj, a 2005. zaređen je za svećenika. 

Od 2005. do 2009. studirao je na Patrističkom institutu Augustinianum u Rimu, gdje je stekao magisterij iz patristike i patrologije. Od 2006. do 2009. obnašao je pastoralnu službu za ukrajinske grkokatoličke vjernike s prebivalištem u Italiji. Upraviteljem župe Svetih Sergija i Baka u Rimu, imenovan je 2009., te župnikom iste župe 2013.

Sinode Ukrajinske grkokatoličke Crkve započela je 1. rujna u Rimu povodom 50. obljetnice konkatedrale Svete Sofije koja pripada ukrajinskim grkokatolicima u Italiji i o 90. obljetnici prvih susreta biskupa Ukrajinske grkokatoličke Crkve koje je u Rimu predvodio metropolit Andriy Sheptytsky.

Tema o kojoj je ovih dana raspravljalo 47 biskupa, članova sinode Ukrajinske grkokatoličke Crkve, bila je: Zajedništvo i jedinstvo u životu i svjedočenje današnje Crkve u Ukrajini. Sinoda je počela susretom s papom Franjom. Biskupi su primili pozdrave kardinala Pietra Parolina, Papinog državnog tajnika; kardinala Leonarda Sandrija, pročelnika Kongregacije za Istočne Crkve; kardinala Angela de Donatisa, Papinog vikara za rimsku biskupiju i apostolskog upravitelja Apostolskog egzarhata koji je nedavno Papa ustanovio za ukrajinske grkokatoličke vjernike u Italiji i na kraju od kardinala Gualtiera Bassettija, predsjednika Talijanske biskupske konferencije, prenosi Vatican.news.

KT