Liverpool

Nacionalni euharistijski kongres Engleske i Walesa


Od 7. do 9. rujna u Liverpoolu je upriličen „Adoremus“ – Nacionalni euharistijski kongres Engleske i Walesa.

Kako piše cruxnow.com, Adoremus – prvi Nacionalni euharistijski kongres Engleske i Walesa – posljednji kongres bio je međunarodni 1908., kada vlasti nisu dale dopuštenje za javnu procesiju s Presvetim – najveći je crkveni događaj u zemlji od 2010. kada ju je pohodio papa Benedikt XVI.

Simpozijski dan u sklopu kongresa održan je u petak, 7. rujna, s tri seta predavanja, objavljeno je na catholicnews.org.uk. Kongresni dan bio je u subotu, 8. rujna kada je jedan od glavnih gostiju bio biskup Los Angelesa, mons. Robert Barron, koji je govorio o uskoj povezanosti euharistije i misijskog poslanja Crkve.

„U ovoj euharistiji, u zahvaljivanju, jest izvor naše misije. Iz ovog klanjanja izlazimo čeznući s drugima podijeliti ovu veliku tajnu izlijevanja života i dobrote koji su nam otkriveni. Ne moramo letjeti preko oceana kako bismo danas došli do misijskog područja, trebamo samo izaći ispred vrata svake crkve zapadnoga svijeta i u misijskoj ste zemlji“, rekao je, između ostalog, mons. Barron.

Hodočasnički dan bio je predviđen za nedjelju, 9. rujna kada su svečane mise slavljene u metropolitanskoj katedrali Krista Kralja, nakon kojih je liverpoolskim ulicama upriličena procesija s oko 10 000 vjernika.

Spomenimo kako se sudionicima pismom obratio i papa Franjo koji je podsjetio na svete muškarce i žene iz Engleske i Walesa koji su svjedočeći Isusa Krista ponekad morali i proliti svoju krv. „Moramo svjedočiti za istoga Gospodina i isti dragocjeni dar euharistije i danas, jer je prošla slava uvijek početak, a ne kraj“, napisao je Papa.

KT