Afrika

Nezaposlenost pogađa milijune mladih


U Africi je teško naći posao, a situacija će se još i pogoršati zbog velikog jaza između rastuće populacije i mogućnosti zapošljavanja.

U Africi je teško naći posao i nezaposlenost pogađa oko 32 milijuna mladih, a situacija će se još i pogoršati zbog velikog jaza između rastuće populacije i mogućnosti zapošljavanja dok je trenutačno 14% posto afričkog stanovništva mlađe od 14 godina, piše Fides.

„Jedna od primarnih nužnosti našeg vremena je potraga za poslom. Stopa nezaposlenosti iznimno je visoka u mnogim afričkim zemljama“, kazao je za agenciju Fides o. Donald Zagore, misionar i član Društva afričkih misija.    

Prema njegovim riječima, bez posla je oko 23% stanovnika Obale Bjelokosti, 27.3%  u Južnoafričkoj republici, 18% u Gabonu, 29.8% u Gambiji… „Najdramatičnije je to što su poslovi koji se nude na granici izrabljivanja, a da ne spominjemo kako su oni bolji postali rijetka dobra“, naveo je svećenik nastavivši kako je to socijalni ali također i antropološki problem u Africi.

„Koliko je samo ljudi danas spremno raditi najgori posao samo da nešto zaradi, ali ni takav posao ne nalazi? Zastrašujuće je vidjeti da čovjek više nije potreban, čak ni za neku vrstu eksploatacije. Uništen je onaj čovjek koji je danas označen suvišnim“, kazao je o. Donald koji smatra da danas, više nego ikada, borba protiv nezaposlenosti, protiv tog, kako je rekao, kriminala, treba zauzeti značajno mjesto u misionarskom djelovanju. 

KT