Nota Kongregacije za biskupe o osnivanju Conferencia Eclesial de la Amazonía


Tiskovni ured Svete Stolice objavio je 20. listopada notu Kongregacije za nauk vjere o osnivanju crkvenog tijela za Amazoniju pod nazivom Conferencia Eclesial de la Amazonía, kao crkvene pravne osobe.

Kako se navodi u noti, završni dokument Sinode o Amazoniji predlaže osnivanje stalnog biskupskog tijela koje će promicati sinodalnost amazonske regije. Na skupštini održanoj u lipnju 2020. biskupi su odlučili zatražiti da Sveta Stolica osnuje Conferencia Eclesial de la Amazonía.

Izrazivši spremnost udovoljiti toj inicijativi, potekloj sa sinodske skupštine, papa Franjo je zadužio Kongregaciju za biskupe da izbliza prati proces nastanka toga tijela te pruži svaku pomoć kako bi se tome crkvenom tijelu dalo odgovarajuću fizionomiju.

Na audijenciji od 9. listopada u koju je primio prefekta Kongregacije za biskupe Sveti Otac je kanonski osnovao Conferencia Eclesial de la Amazonía kao crkvenu pravnu osobu, povjerivši joj zadaću promicanja pastoralnog rada crkvenih okružja Amazonije i poticanja veće inkulturacije vjere na spomenutom teritoriju.

Kako prenosi IKA, statuti novog tijela bit će predani Papi na odobrenje pošto ih pomno prouči, navodi se u noti Kongregacije za nauk vjere.

J.P., KT