Vatikan

Novi raspored slavlja Velikog tjedna koje predvodi papa Franjo


Ni tradicionalan raspored slavlja Velikog tjedna koje predvodi papa Franjo nije mogao ne pretrpjeti izmjene uvjetovane koronavirusom.

Mons. Guido Marini, glavni ceremonijar u bazilici sv. Petra u Vatikanu izdao je 27. ožujka priopćenje u kojem piše: „Posljedično izvanrednoj situaciji prouzrokovanoj širenjem pandemije COVID-19 i uzimajući u obzir uredbe Kongregacije za bogoštovlje i stegu sakramenata od 25. ožujka 2020., nužno je bilo promijeniti raspored liturgijskih slavlja koje predvodi papa Franjo kao i načine sudjelovanja“, javlja Vatikan News.

Priopćenje kaže da će papa Franjo „predslaviti obrede Velikog tjedna na oltaru Katedre sv. Petra u bazilici sv. Petra“, na  Maslinsku nedjelju s početkom u 11 sati.  U Vazmenom trodnevlju misa Večere Gospodnje započinje u četvrtak u 18 sati, u petak obred Muke Gospodnje započinje isto u 18 sati.Tradicionalni Križni put iz rimskog Koloseuma seli na prostor ispred bazilike sv. Petra sa početkom u 21 sat.

Uskrsno bdijenje na oltaru Katedre u bazilici sv. Petra započinje u subotu 11. travnja u 21sat dok će na Vazmenu nedjelju 12. travnja papa Franjo predvoditi misu sa početkom u 11 sati nakon čega slijedi blagoslov UrbietOrbi.

Sva slavlja biti će prenošena preko kanala Youtube i Facebooka na vatikanskoj međumrežnoj stranici  https://www.vaticannews.va/

M.U., J.Vr., KT