Obilježavanje 20. obljetnice smrti fra Vjeke Ćurića u Ruandi


U mjestu Kiwumu u Ruandi, 3. veljače, svetom misom obilježena je 20. obljetnica od smrti fra Vjeke Ćurića, misionara Bosne Srebrene koji je ubijen 1998.

Fotografija preuzeta s bosnasrebrena.ba

Fotografija preuzeta s bosnasrebrena.ba

Slavlje je započelo svečanom procesijom koja je krenula od škole prema crkvi. Raspjevana povorka se kretala uz radosnu pjesmu popraćenu tradicionalnim plesom koju su izvodili mladi iz misije Kiwumu.

Na početku svetoga misnog slavlja nazočne, od kojih su većina bili djeca i mladi, pozdravio je mons. Marko Semren, pomoćni banjolučki biskup. On je naglasio kako fra Vjeko svojim životom i nasilnom smrću svjedoči kako se živi vjera i umire za Isusa Krista.

Na euharistiji su uz biskupa Semrena koncelebrirali 15-ak svećenika među kojima su bili fra Zoran Tadić, župnik iz Bugojna; fra Želimir Gogić, župni vikar iz Kreševa, vlč. Marinko Filipović, župnik u Novom Sarajevu, don Danko Litrić, dugogodišnji misionar salezijanac u Ruandi i don Tihomir Šutalo, novoizabrani provincijal Hrvatske salezijanske provincije.

Nakon pročitane Božje riječi biskup Semren je izrekao nekoliko misli o fra Vjeki Ćuriću, a onda je njegova cijela propovijed pročitana na domaćem kynyarwanda jeziku. Molitvu vjernika su čitali učenici iz škole fra Vjeko Ćurić¸ a zadnju zahvalnu molitvu je uputila Robertina Ćurić – nećakinja pokojnoga fra Vjeke, koja je iz Šibenika doputovala na obljetnicu smrti svoga strica, govoreći kako je sretna što je mogla doći u zemlju i upoznati gare o kojima je njezin stric pričao s ljubavlju.

Na kraju mise svećenici zajedno s biskupom su se uputili do groba fra Vjeke Ćurića, koji se nalazi s desne strane oltara te izmolili opijelo i molitvu za fra Vjeku odobrenu od mjesne crkvene vlasti. Nakon toga uslijedilo je svjedočanstvo o fra Vjekinom herojskom životu koje je iznio Aimable Gatete. Njega je fra Vjeko, kao i mnoštvo drugih u Ruandi, spasio u vrijeme ratnog vihora. O fra Vjeki je govorio kao jednostavnom i inteligentnom franjevcu, koji je u svakom trenutku srcem znao prepoznati što je bilo potrebno za sve ljude u nevolji.

Kako javlja bosnasrebrena.ba nakon mise u Centru fra Vjeko Ćurić učenici su pripremili bogat program uz igru, pjesmu i tradicionalnu plesove.

KT