Subotica

Obilježeni Dani biskupa Ivana Antunovića


U petak, 12. siječnja u subotičkom Pastoralnom centru "Antonianum", u sklopu obilježavanja Dana biskupa Ivana Antunovića koje organizira istoimeno Katoličko društvo održani su XXVI. Razgovori.

Ovogodišnja tema Razgovora bilo je aktualno pitanje iseljavanja i život u iseljeništvu. Na početku, pozdravnu riječ uputio je Lazar Cvijin, potpredsjednik Katoličkog društva Ivan Antunović, koji je pozdravio sve nazočne i izvijestio o tijeku inicijative postavljanja spomenika biskupu Antunoviću.

Uslijedila su predavanja mons. Stjepana Beretića, katedralnog župnika i dr. Tomislava Markića, nacionalnog ravnatelja dušobrižništva za Hrvate u inozemstvu.

Mons. Beretić govorio je o temi s povijesnog aspekta, o iseljavanju s ovih prostora kroz povijest, kao i o posljedicama takvih migracija, osobito kada je riječ o pripadnicima nacionalne manjine.

Dr. Markić je pak promišljao o razmjerima pastoralne skrbi i novim izazovima hrvatskog iseljeništva, odnosno hrvatske inozemne pastve. Osvrnuvši se na statistike, iznio je podatak da je 2000. svjetska populacija migranata iznosila 175 milijuna, a 2014. bila je to brojka od 232 milijuna...

Nakon oba izlaganja, kako prenosi IKA, uslijedila je plodonosna rasprava koju je moderirao Cvijin, a nazočni su pokazali veliki interes za ovu aktualnu temu.

KT