Vatikan

Objavljena Papina poruka za Svjetski dan sredstava društvenog priopćavanja

Komunicirati susrećući ljude tamo gdje jesu i kakvi jesu


Uoči spomendana Sv. Franje Saleškog, zaštitnika novinara, 23. siječnja, Tiskovni ured Svete Stolice objavio je poruku pape Franje za 55. svjetski dan sredstava društvenog priopćavanja, koji se ove godine obilježava na temu „Dođi i vidi“ (Iv 1,46).

Poziv „dođi i vidi“ metoda je svake istinske ljudske komunikacije – srž je ovogodišnje poruke pape Franje za 55. svjetski dan sredstava društvenog priopćavanja, naslovljene Komunicirati susrećući ljude tamo gdje jesu i kakvi jesu.

Papina poruka za taj dan sadrži poziv koji Filip upućuje Natanaelu – „Dođi i vidi“, kako nam govori odlomak iz Ivanova evanđelja koji je nadahnuo temu, a koji ne nudi prosudbe nego izravno poznavanje. „Već više od 2 000 godina postoji lanac susreta u svrhu prenošenja ljepote kršćanske pustolovine. S druge strane, u komunikaciji ne može ništa potpuno zamijeniti osobni susret s osobom“, stoji u poruci. Za svaki komunikacijski izraz koji želi biti pošten, Papa preporučuje poziv „dođi i vidi“ današnju komunikativnu galaksiju, od novina do interneta, ali i redovno propovijedanje Crkve, kao i političku ili društvenu komunikaciju.

Važna je, kako ističe, pozornost na opasnost od komercijalne i uvijek jednake komunikacije, bez izlaska na ulicu kako bi se susreli s ljudima i provjerili. Posebno u ovo vrijeme pandemije, Sveti Otac poziva da se govori i o zbivanjima kod siromašnih naroda.

U poruci je veliku važnost dao zanosnom i znatiželjnom pokretanju, izlasku iz udobne umišljenosti da „već znamo“. Osim toga, upozorio je na opasnost od izjednačavanja poput „fotokopiranih novina“ ili uglavnom jednakih televizijskih, radijskih i internetskih vijesti, u kojima istraživanja gube prostor u korist unaprijed pripremljene informacije – koje sve manje uspijevaju uhvatiti istinu i konkretni život ljudi, i ne znaju više uočiti ni najozbiljnije društvene pojave ni pozitivne energije koje izviru iz temelja društva. Prema Papinu mišljenju, nakladnička bi kriza mogla dovesti do informacije koja je izgrađena u uredništvima, ispred računala, ne trošeći đon cipela.

„Internet s društvenim mrežama može umnožiti sposobnost i brzinu širenja vijesti – primjerice, u nekoj hitnoj situaciji, u prvim komunikacijama stanovništvu – te biti izvanredno sredstvo. Svi možemo postati svjedoci događaja koje bi inače tradicionalni mediji zanemarili, te tako iznijeti na vidjelo i pozitivne događaje. Međutim, postoji opasnost od društvene komunikacije bez provjere. Ne treba, stoga, demonizirati to sredstvo, nego imati veću sposobnost razlučivanja preuzimajući odgovornost u širenju sadržaja“, naglasio je papa Bergoglio.

Pandemija, koja je početkom 2020. pogodila svijet, snažno obilježava i Papinu poruku. On stoga upozorava kako postoji opasnost da se o pandemiji, kao o svakoj krizi, govori gledajući samo očima bogatoga svijeta, da se vodi „dvostruko knjigovodstvo“. U tom je smislu Papa posebno istaknuo pitanje cjepiva i medicinske terapije iz kojih bi moglo biti isključeno najsiromašnije stanovništvo. „Tko će nam govoriti o iščekivanju ozdravljenja u najsiromašnijim naseljima u Aziji, Latinskoj Americi i Africi? Riječ je o opasnosti koja obuhvaća i svijet onih s više sreće, u kojemu društvena drama obitelji koje su u kratkom vremenu pale u siromaštvo velikim dijelom ostaje skrivena. Gospodarske razlike bi mogle odrediti red distribucije cjepiva protiv bolesti COVID-19, u kojemu su siromašni uvijek posljednji, a pravo na zdravlje za sve ljude uglavnom potvrđeno, ali lišeno svoje stvarne vrijednosti“, posvijestio je poglavar Katoličke Crkve.

Na kraju je od srca zahvalio za hrabrost brojnih djelatnika u komunikaciji. „Zasluga je novinara, snimatelja, montažera, koji su u svojem poslu često u opasnosti, to što danas poznajemo, primjerice, teško stanje manjina koje su progonjene na više strana svijeta; to što su prijavljeni brojni slučajevi nasilja i nepravde u odnosu na siromašne i u odnosu na sve stvoreno; i to što su ispričani mnogi zaboravljeni ratovi. Bilo bi to osiromašenje, kad ne bi bilo tih glasova“, istaknuo je, među ostalim, Sveti Otac u poruci za Svjetski dan sredstava društvenog priopćavanja, prenosi Vatican News.

J.P., KT