Puerto ‎Maldonado

Oblikovati Crkvu s amazonskim licem


Prvoga dana službenog posjeta Peruu, 19. siječnja, papa Franjo je u jutarnjim satima iz zračne luke u Limi otputovao za Puerto ‎Maldonado koji se nalazi u središtu amazonske regije. Ondje se susreo s autohtonim amazonskim narodima.

Oko 4 000 predstavnika amazonskih starosjedilaca okupilo se na Madre de Dios zatvorenom stadionu Puerto Maldonada, koji je od peruanske prijestolnice udaljen oko 900 km istočno.

U svom obraćanju Papa je slučaj domorodaca stavio u srce Crkve, dijeleći njihove izazove i ponovno punim srcem potvrđujući opredjeljenje za zaštitu života, zemlje i kulture.

„Vi ste živa uspomena Božje misije kojom je svima nama povjerio zaštitu našeg zajedničkog doma“, poručio je Sveti Otac.

Znakovito je da je Papa odabrao baš središte peruanske amazonske šume poznate po svojoj bogatoj flori i fauni kako bi istaknuo slučaj domorodačkog naroda čijim je nazočnim predstavnicima simbolično darovao primjerke njegove ekološke enciklike Laudato Si, prevedene na njihove lokalne jezike.

Smatrajući Amazoniju svetom, Sveti Otac se pozvao na Mojsijeve riječi: „Izujte obuću, jer mjesto na kojem stojite, sveto je tlo!“.

Naglasio je kako je narod Amazonije danas vjerojatno najugroženiji zbog velikih poslovnih interesa glede amazonske nafte, plina, drveća, zlata i oblika agroindustrijskog monokultiviranja te iskrivljene politike „očuvanja“ prirode koja je uzurpirala njihovo stanište.

Shodno tomu, Sveti Otac je pozvao na poštivanje, prepoznavanje i dijalog s domorodačkim narodom, priznajući i obnavljajući njihove domorodačke kulture, jezike, tradicije, prava i duhovnost. U dijalogiziranju oko njihove zemlje kazao je kako bi urođenici sami sebi trebali biti glavni partneri i da resursi generirani konzervatorskom praksom trebaju koristi njihovim zajednicama.

Također, osudio je ilegalno rudarstvo koje uzrokuje onečišćenje okoliša kao i robovsku radnu snagu i seksualno zlostavljanje, poglavito nasilje nad adolescentima i ženama.

Pozvao je na obranu i zaštitu 64 domorodačke skupine Ekvadora, Perua, Brazila i Bolivije (autohtonih naroda u dobrovoljnoj izolaciji) koji su zbog izumiranja uzrokovanog zadiranjem civiliziranog svijeta, dobrovoljno odlučili živjeti dublje u Amazoni.

Također je potaknuo na obrazovanje koje ne briše autohtonu tradiciju, jezik i rodovsku mudrost. Pohvalio je nastojanja na tom polju te pozvao autohtono amazonsko stanovništvo da pomogne oblikovati Crkvu s amazonskim licem, s licem domorodaca zbog čega je i sazvao Sinodu za Amazoniju 2019.

KT