Njemačka

Održana jubilarna 30. biblijska olimpijada „Fra Bernard Dukić“


U subotu, 2. ožujka u franjevačkoj gimnaziji u Großkrotzenburgu, održana je jubilarna 30. biblijska olimpijada „Fra Bernard Dukić“ na kojoj su sudjelovale 34 ekipe iz 16 hrvatskih katoličkih misija i zajednica.

Gradivo i ispitna pitanja na temu ovogodišnje Biblijske olimpijade koja je glasila Marijanska svetišta u Hrvatskoj i svijetu pripremio je dr. Tvrtko Beus iz Zagreba, a sudjelovalo je oko 300 djece.

Biblijska olimpijada započela je svetom misom koju je predvodio voditelj Hrvatske katoličke župe Wiesbaden fra Kristijan Montina uz koncelebraciju nekoliko svećenika.

U prigodnoj propovijedi fra Kristijan je govorio o značaju Marije i važnosti majčinstva. Svatko od nas ima tri majke: majku koja nas je rodila, majku Crkvu i nebesku Majku Mariju. I svatko od nas, kad nam je teško, može se obratiti Majci za pomoć i znati da će nam ona pomoći“, kazao je, među ostalim, fra Kristijan, čestitavši natjecateljima na marljivom pripremanju za Biblijsku olimpijadu te zaželjevši svima sreću u natjecanju.

HKŽ Frankfurt osvojila I. mjesto

Nakon svete mise, delegat don Ivica Komadina službeno je otvorio jubilarnu 30. biblijsku olimpijadu Fra Bernard Dukić. Zahvalio je domaćinima, braći franjevcima, posebno fra Bernardinu, koji su ustupili prostorije gimnazije za održavanje natjecanja, a sudionicima je poželio sreću na natjecanju.

Nazočnima se obratio i dr. Beus koji je rekao kako se nada da će biti duhovnih plodova i napretka u duhovnom životu te da će ovo natjecanje biti poticaj da se u skorijoj budućnosti posjeti neko od marijanskih svetišta o kojima su u pripremi za Biblijsku olimpijadu učili. Pozvao je djecu i mlade da ne zaborave vjeru predaka, „vjeru koju ste sada vi pozvani živjeti, svjedočiti i braniti“.

Natjecanje se odvijalo u dva dijela: pisanog i usmenog dijela. Natjecatelji su najprije pristupili pisanom ispitu u kojem su odgovarali na 10 pitanja. Najbolje 23 ekipe prošle su u drugi dio natjecanja. U prvom krugu usmenoga dijela natjecanja, odgovaralo se na jedno pitanje. Točno je odgovorilo 9 ekipa i one su prošle u završnu fazu natjecanja u kojem je svaka ekipa odgovarala na dva pitanja.

Naposlijetku su se tri ekipe borile za prvo mjesto te se konačni pobjednik dobio tek nakon tri kruga dodatnih pitanja.

Treće mjesto osvojila je ekipa iz Hrvatske katoličke misije Wuppertal, drugo mjesto ekipa iz Hrvatske katoličke župe Main-Taunus, a prvo mjesto ekipa iz Hrvatske katoličke župe Frankfurt.

Hrvati i Marija

Prema riječima dr. Beusa koji je pripremio materijale za ovogodišnje natjecanje, tema o marijanskim svetištima za Biblijsku olimpijadu bila je vrlo poticajna jer su se djeca, pripremajući za natjecanje, mogla upoznati s mnogim mjestima iz Domovine i diljem svijeta gdje je prisutna snažna marijanska pobožnost.

„Mnoga svetišta diljem Hrvatske, Bosne i Hercegovine te svijeta svjedoče o raširenom štovanju Blažene Djevice Marije. Marija kao Nebeska Majka trajno se brine da vršimo volju Božju, da idemo putem Krista i Evanđelja. Želi nas vratiti životu u vjeri. Želi nas usmjeriti na pravi put. Želi nas usmjeriti dobrim djelima, milosrđu i služenju bližnjima. Želi pobuditi vjernički zanos, pouzdanje i vjeru u živoga Boga. Želi nas usmjeriti na sakramente, posebno euharistiju. Želi nas osnažiti u duhovnosti i pobožnosti, posebno molitvi krunice. Želi nas ohrabriti u svjedočenju vjere, posebno onima koji još nisu upoznali milost spasenja ili su izgubili povjerenje u Boga ili Crkvu“, napisao je autor ispitne građe u uvodu knjižice Marijanska svetišta u Hrvatskoj i svijetu, prenosi zivazajednica.de.

J.M., KT