Nigerija

Oslobođeni oteti svećenici


Četiri svećenika, oteta na jugu Nigerije 6. studenog, oslobođena su u akciji koju je provela nigerijska policija.

„Oslobođena su četvorica katoličkih svećenika koje su na povratku s jedne proslave 6. studenog oteli naoružani muškarci u blizini grada Abrake, na jugu Nigerije“, izjavio je za Radio Vatikan p. Patrick Alamuku, voditelj ureda za komunikacije nadbiskupije Abuja.

Istaknuo je da je to lijepa vijest za čitavu Nigeriju. Naime, oslobođeni svećenici potječu iz različitih biskupija, a njihova je otmica bila razlog velike brige u kršćanskoj zajednici. Nigerijski mediji prenijeli su da je akciju oslobađanja izvela policija.

„Područje u kojem su svećenici oteti bogato je naftom, a ima i mnogo kriminala“, rekao je p. Alamuku te upozorio da je na tom području u posljednjih godinu dana oteto više od 10 redovnica i oko 10 svećenika. Podsjetio je da je prije dva mjeseca jedan oteti svećenik pušten, ali je tri dana nakon toga preminuo možda zbog posljedica lošeg postupanja s njim tijekom zatočeništva.

Ravnatelj ureda za komunikacije nadbiskupije Abuja na kraju je izrazio zabrinutost kršćanske zajednice zbog učestalosti otmica vjerskih osoba u Nigeriji u posljednje vrijeme, te istaknuo da su za otmice na sjeveru zemlje vrlo vjerojatno odgovorne islamističke ekstremističke skupine, dok nisu sigurni tko stoji iza otmica na jugu.

KT