Poljska

Otvoren centar molitve za mir


U Poljskoj, u franjevačkom samostanu Niepokalanówu, 1. rujna je svečano otvoren Centar molitve za mir.

Prigodom otvaranja liturgiju je predvodio apostolski nuncij u Poljskoj nadbiskup Salvatore Pennacchio, a propovijedao je predsjednik Poljske biskupske konferencije, nadbiskup Stanislaw Gadecki.

Franjevački samostan Niepokalanów koji se nalazi u Teresinu, oko 40 kilometara od glavnog grada Varšave, osnovao je otac Maksimilijan Kolbe 1927., a jedno je od mjesta molitve koja su u cijelom svijetu posvećena Mariji koju zovemo Kraljica Mira.

Prije 2. svjetskog rata Niepokalanów je bio jedan od najvećih katoličkih samostana u svijetu. Tijekom rata samostan je pružio utočište brojnim vojnicima koji su 1939. ranjeni na poljskoj bojišnici. Primio je i oko 1 500 židovskih izbjeglica iz zapadne Poljske. U poslijeratnom je razdoblju uz njega izgrađena crkva, a kasnije osnovana župa. Dekretom Svete Stolice samostanska crkva Niepokalanów dobila je 1980. naslov manje bazilike.

Svake godine tisuće hodočasnika iz zemlje i inozemstva posjete baziliku i muzej Sv. Maksimilijana, koji se zove Bijaše čovjek u spomen na tragičnu smrt Sv. Maksimilijana Kolbea koji je preminuo 1941. u koncentracijskom logoru u Auschwitzu, gdje je dao svoj život u zamjenu za život obiteljskog čovjeka Franciszeka Gajowniczeka.

Centar molitve za mir otvoren je na 79. obljetnicu invazije nacističke Njemačke na Poljsku i početka 2. svjetskog rata. Nakon invazije nacisti su mnoge franjevce uhitili i kasnije ubili u logorima smrti, prenosi Vatican news.

KT