Pakistan

Pandemija „koronavirusa“ povećava diskriminaciju kršćana u Pakistanu


Kršćanska zajednica u Pakistanu prolazi razdoblje velikih patnji. Upravo su kršćani najpogođeniji ekonomskim posljedicama uzrokovanim „koronavirusom“, a diskriminirani su čak i u raspodjeli pomoći za osnovne životne potrebe.

Foto: Pakistanski svećenik blagoslivlja humanitarnu pomoć koju je poslala Zaklada Pomoć Crkvi u nevolji

Foto: Pakistanski svećenik blagoslivlja humanitarnu pomoć koju je poslala Zaklada Pomoć Crkvi u nevolji

Na njihovu oskudicu i marginalizaciju upozorila je i Papinska zaklada Pomoć Crkvi u nevolji koja se uključila s programom pomoći za više od 5 000 najsiromašnijih obitelji koje su pogođene koronavirusom, posebno u biskupijama Islamabad-Rawalpindi, Faisalabad i Lahore.

Zaklada papinskoga prava napomenula je u jednom priopćenju da su neke lokalne nevladine organizacije odbile opskrbiti s osnovnim namirnicama one koji ne pripadaju muslimanskoj religiji. Zbog toga su partneri papinske zaklade više od 70% pomoći podijelili kršćanima koji su najčešće zaposleni na najponiznijim i najmanje plaćenim poslovima.

Zaklada Pomoć Crkvi u nevolji objasnila je, osim toga, da su paketi osnovnih namirnica samo dio brojnih projekata potpore Pakistanu, pokrenutih zbog zdravstvene krize prouzročene pandemijom bolesti COVID-19. Ta pomoć uključuje i sredstva za osobnu zaštitu za 46 svećenika i 100 vjeroučitelja u biskupiji. Ta su im sredstva dozvolila da služe vjernicima u najtežim danima pandemije, ali u sigurnim uvjetima. Projekti pomoći obuhvaćaju i stipendije za najsiromašniju djecu koja pohađaju 20 katoličkih škola u biskupiji.

Podružnica pakistanskog Caritasa u Faisalabadu surađivala je s papinskom zakladom, te je Aneel Mushtaq, izvršni tajnik lokalnog Caritasa, izrazio veliku zahvalnost zbog pomoći, jer su, kako je rekao, ljudi spašeni od gladi. „Mnogi nisu imali ništa za jesti, ni djeca ni odrasli, te je situacija doista bila alarmantna“, istaknuo je Mushtaq.

Nova nada za kršćane u Pakistanu dolazi i zbog najave da će od 16. kolovoza crkve u nadbiskupiji Lahore biti otvorene. Kršćani, naime, mnogo pate ne samo zbog stanja uzrokovanog koronavirusom, nego i zbog diskriminacije, a neki proživljavaju čak i pravi progon. Još uvijek nisu iskorijenjeni prisilni brakovi kojih su žrtve mlade kršćanke. Reforma primjene zakona o blasfemiji koji se u prošlosti, po mišljenju više promatrača, koristio kako bi pogodio članove vjerskih manjina u Pakistanu, također je još uvijek u zastoju, piše vaticannews.va.

„Nacionalna komisija za pravdu i mir Pakistanske biskupske konferencije primila je više obavijesti o organizacijama koje djeluju na teritoriju, a koje su odbile podijeliti pomoć nemuslimanima, jer su donacije stigle od zekata, tradicionalne islamske milostinje“, kazao je otac David John, pakistanski svećenik i član Papinske zaklade Pomoć Crkvi u nevolji.

Objasnio je i kako je potpuni lockdown najviše pogodio upravo kršćanske obitelji, jer kršćani žive od povremenoga rada plaćenoga po danu. „U Pakistanu su siromaštvo i diskriminacija snažno povezani, i to vrijedi za pripadnike svih religija. Na to se nadovezuje i fundamentalizam koji je u zadnjih 20 godina ojačao“, primijetio je otac John te zaključio da se nada boljim vremenima kada se otvore crkve i kada popuste mjere zbog koronavirusa.

T.M.I., KT